Katonai szakértők

Mali - előzetes terv az iszlám szélsőségesek elűzésére

Előzetes tervet dolgoztak ki afrikai, európai és az ENSZ keretében működő katonai szakértők, hogy sikerüljön elűzni Mali északi részéből az al-Kaida terrorszervezethez kötődő iszlám szélsőségeseket - jelentették Bamakóból a hírügynökségek.

2012.11.06 18:58MTI

Egy magát megnevezni nem akaró forrás szerint egy több mint négyezer fős katonai erőt állítanának fel, tagjait főleg a nyugat-afrikai országok biztosítanák. E terv megvitatására ültek tárgyalóasztalhoz kedden Bamakóban a nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) tagországainak vezérkari főnökei.

Az afrikai országban március óta káosz uralkodik, miután a katonaság elűzte az elnököt, az ország kétharmad részében pedig tuareg lázadók vették át a hatalmat. Az északi térséget ráadásul jelenleg a tuaregeket is kijátszó iszlám szélsőségesek ellenőrzik, és a saríát (iszlám törvénykezést) bevezetve tartják rettegésben a lakosságot.

Az Afrikai Unió és más szervezetek szeretnének katonailag fellépni az iszlamisták ellen, hogy a központi kormány visszavehesse az ellenőrzést az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesektől. A katonai beavatkozást támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nyugati állam is. A világszervezet és a nyugati hatalmak ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy bármilyen mali inváziót afrikai csapatok vezetése alatt hajtsanak végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.