Iszlamisták

Nyilvánosan kivégeztek egy gyilkost Mali északi felében

Mali északi, iszlamisták kezére került részében a vallási előírásokra hivatkozva nyilvánosan kivégeztek egy gyilkost kedden.

2012.10.03 07:36MTI

Szemtanúk beszámolói szerint a Timbuktu városban uralkodó Anszár ed-Dín nevű fegyveres szervezet szóvivője közölte velük, hogy az illető lelőtte a szomszédját. "Feladta magát... halálra ítélték és az este kivégezték. Ugyanúgy lőtték le, ahogy ő lőtte le az áldozatát. Ezt írja elő a saría (iszlám törvény)" - mondta. A szemtanúk szerint a gyilkost hátba lőtték, és még élt pár óráig. A kivégzést mintegy 600-an nézték végig. 

Az iszlamisták egy katonai puccs adta hatalmi űrt és a tuareg nomádok lázadását kihasználva foglalták el Mali északi felét tavasszal, és bevezették saját törvényeiket. Ezek a csoportok az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szövetségesei, és komoly fenyegetést jelentenek a környező országokra. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) hónapok óta sürget nemzetközi katonai akciót, hogy segítsenek a mali hadseregnek a területet visszafoglalni. Beavatkozásra van szükség az Egyesült Államok szerint is. Az Európai Unió október közepén foglalkozik majd a nemzetközi fellépés kérdésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.