Minden építkezésen megtiltják a használatát

Ideiglenes tartószerkezet miatt dőlt össze az autópályahíd Szlovákiában

A kelet-szlovákiai Kiskerénynél (Kurimany) pénteken összedőlt autópályahíd betonozása során ideiglenes, úgynevezett segéd tartószerkezetet használtak, ez okozta a balesetet - jelentette be Ján Pociatek szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési miniszter hétfőn Pozsonyban.

2012.11.05 19:21MTI

A szlovák szaktárca vezetője a - 4 halálos áldozatot és 11 sérültet követelő - tragédia ügyében indult vizsgálat első eredményeit ismertetve elmondta: a hasonló ideiglenes segéd tartószerkezetek használatát azonnali hatállyal minden építkezésen megtiltják.
   
"Ez elfogadhatatlan" - szögezte le a tragédiát kiváltó körülményekre utalva Pociatek, aki szerint a vizsgálatot folytatják, az "alapos" lesz, és későbbi szakaszában az is kiderül, hogy pontosan ki követte el a tragédiát kiváltó hibát.
   
Pociatek szerint a szaktárca az egyes tartószerkezetek áraiban tapasztalható különbségeket is vizsgálni fogja, hogy kizárja vagy éppen megerősítse annak lehetőségét, hogy "az ár hatással van az építkezés minőségére." A miniszter leszögezte: a baleset teljes felelőssége az építkezést kivitelező vállalatot terheli, ugyanakkor a szaktárca az építkezés beszállító cégeinél is vizsgálódni készül, valamint az építkezés során használt műszaki megoldásokat is szakértői vizsgálatnak vetik alá.
   
Robert Fico szlovák kormányfő a baleset kapcsán hétfőn kiadott közleményében leszögezte: "nagyvonalú hozzáállást" vár az építkezést kivitelező cégektől a baleset károsultjainak fizetendő jóvátétel kérdésében. Hozzátette: amennyiben erre nem kerül sor, a kormány kész arra, hogy "rendkívüli lehetőségekkel" éljen.
   
A baleset a D1-es autópálya Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között épülő hídjának betonozása során történt péntek délután, amikor a híd betonkádjának tartószerkezete összeomlott.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.