Bővítik a Vaskupola rakétarendszert

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztint

Nem vett tudomást a figyelmeztetésről, és tovább kúszott a határ felé.

2012.11.05 07:32MTI

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztint a Gázai övezetet övező kerítésnél - közölték hétfőn kórházi források. Tájékoztatásuk szerint a húszéves férfi pszichiátriai beteg volt, és miután több lövés eltalálta, az izraeli hadsereg nem engedélyezte, hogy palesztin mentőorvosok a segítségére siessenek. Az incidens szombat este történt, de csak másnap reggel vihették el a holttestet.

Arról a területről, ahol az eset történt, palesztin fegyveresek gyakran indítanak rakétákat a közeli izraeli településekre.

Egy izraeli katonai szóvivő közölte: mielőtt tüzet nyitottak a férfira, figyelmeztették, lövéseket is leadtak a levegőbe, de ő nem vett tudomást ezekről, hanem továbbkúszott a határ felé.

Az izraeli védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy bővítik a Vaskupola nevű védelmi rendszert, amelyet elsősorban a Gázai övezet felől érkező rakéták és aknagránátok elleni védelem céljából fejlesztettek ki amerikai közreműködéssel. Rövidesen telepítik a rendszer ötödik ütegét, amely már fejlettebb technikával van felszerelve, mint a korábbiak - közölte a minisztérium.

A rendszer radarral vezérelt rakétákkal képes elhárítani az 5-től 70 kilométerig terjedő távolságból indított rakétákat vagy kilőtt gránátokat. A nagyobb távolságból, például adott esetben Iránból elindított rakéták ellen a Nyíl kódnevű másik rendszert használják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.