USA 2012

Már nem Obama vezet az "ingaállamokban"

Három nappal az amerikai elnökválasztás előtt nyerésre áll Barack Obama elnök két fontos "ingaállamban", amelyeknek eredménye eldöntheti a keddi szavazás kimenetelét.

2012.11.03 20:44MTI

FRISS! - Fej fej mellett Obama és Romney az ingaállamokban

Fej fej melletti Barack Obama amerikai elnök és republikánus párti kihívója, Mitt Romney támogatottsága három nappal az elnökválasztás előtt - derült ki a Reuters/Ipsos cég szombaton közzétett, legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Országosan Obama 47, Romney 46 százalékon áll, vagyis a különbség a statisztikai hibahatáron belüli.

Az "ingaállamok" közül - amelyekben nincs hagyományosan kialakult stabil választói preferencia, hol a demokrata párti, hol a republikánus jelölt győz - Ohióban (46-45), Floridában (47-47) és Virginiában (48-45) ugyanez a helyzet. Coloradóban Romney támogatottsága 47, Obamáé 45 százalék.

Az NBC tv-adó és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint, amelyet szombaton tettek közzé, a hivatalban lévő elnök Ohióban 51:45, Floridában pedig 49:47 arányban vezet republikánus kihívója, Mitt Romney előtt. A nevezett két szövetségi állam 18, illetve 29 elektort küld az elnökválasztást végső soron eldöntő elektori testületbe.

Az a jelölt, aki Ohióban és Floridában is győz, megkapja e két állam összes elektorának szavazatát, így gyakorlatilag győztesnek érezheti magát.

A szövetségi államok nagy részében előre megjósolható, melyik párt jelöltje nyer. A nyugati és keleti partvidék szavazói hagyományosan a Demokrata Pártra voksolnak, míg a Közép-Nyugat és a Dél államainak a lakossága a republikánusokhoz húz.

Az ingaállamok (mintegy tíz) lakossága hol erre, hol arra a pártra szavaz A legnagyobb súllyal a legnépesebb Florida és Ohio voksai esnek latba. Az ingaállamok szavazatai döntik el, hogy a két elnökjelölt közül melyik szerez legalább 270 elektort az elnökválasztás kimenetelét eldöntő elektori testületben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.