USA 2012

Sötétben tapogatózó és részrehajló jóslatok a Fehér Ház jövőjéről

A pártos amerikai sajtóorgánumokban megjelenő elemzések pénteken is a saját oldal elnökjelöltjének győzelmét jósolták, az egyik legismertebb közvélemény-kutató viszont elismerte, hogy tanácstalan az elnökválasztás kimenetelével kapcsolatban.

2012.11.03 10:44MTI

"Képtelenek vagyunk biztonsággal előrevetíteni, hogy ki fogja elnyerni a Fehér Házat" - írta pénteken Scott Rasmussen, a Rasmussen Reports közvélemény-kutató intézet alapítója cége hírlevelében, az Egy megjósolható választás nagyon megjósolhatatlan vége című írásában.

Rasmussen szerint az elejétől fogva világos volt, hogy az idei amerikai elnökválasztás fő témája a gazdaság lesz, és ezen a téren Mitt Romney republikánus elnökjelölt némi előnyt élvez, ám a szakértő szerint egyik jelölt sem tudta meggyőzni a választókat arról, hogy pontosan tudja, mire is van szüksége az országnak. A szerző állítja: négy nappal a választások előtt annyit lehet prognosztizálni, hogy a szenátus várhatóan továbbra is a demokraták, a képviselőház pedig valószínűleg a republikánusok kezén marad majd.

Obama van előnyben?

A közvélemény-kutatások átlagával számoló RealClearPolitics intézet szerint az országos támogatottság kérdésében Barack Obama elnök pénteken 1 százalékponttal előzte meg riválisát, aki a múlt hétvégén még hasonlóan csekély előnnyel állt az élen. Ez egyes elemzők szerint arra utal, hogy Obamának a Sandy ciklon "hátszelével" sikerült megtörnie Romney "októberi meglepetésének" erejét, mások szerint viszont a mérések még a pénteki munkanélküliség-jelentés előtt készültek, így nem tükrözik a helyzet rosszabbodását. Megint más megfigyelők Rasmussen álláspontjára helyezkednek.

A RealClearPolitics 12 "inga-" vagy "csatatérállammal" számol (amelyekben mindkét fél javára eldőlhet a verseny). Ezek közül az elemzés készítői pénteken 9-ben Obamát, 3-ban pedig Romneyt látták egy kevéssel jobbnak. A legfontosabbak közül Romney Floridában (29 elektor) 1,2 százalékponttal és Virginiában (13 elektor) 0,5 százalékponttal, Obama pedig Ohióban (18 elektor) 2,4 ponttal vezet. Pennsylvaniában (20 elektor), amelynek megszerzéséért a republikánus kampánystáb az utolsó napokban indított átfogó médiarohamot, az elnök fölénye 5 százalékpontos.

John Cassidy, az Obama jelöltségét támogató The New Yorker magazin internetes kiadásában az állította, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az elnök határozott előnyre tett szert az elektori testületben, és ha a mérések nem tévednek, vagy ha az utolsó pillanatban nem következik be egy előre nem látott átbillenés Romney oldalára, akkor "a hivatalban lévő demokrata ki fogja kaparni a győzelmet".

Romney lesz a győztes?

Cassidy, mint sokan mások is, rámutatott, hogy a verseny nem az országos szinten, hanem a "billegő" államokban fog eldőlni. A szerző és a The New Yorker számításai szerint Obamának az "ingaállamokban" mért jelenlegi állás szerint 277 szavazata lesz az elektori testületben, vagyis 7-tel több, mint amennyi az újraválasztásához szükséges, Romney pedig 235 elektor szavazatára számíthat biztosan. További 26 sorsa az utolsó napon fog eldőlni. (A RealClearPolitics szerint korántsem ilyen egyértelmű a kép: az Obama-Biden páros 201 szavazatra számíthat, a Romney-Ryan duó 191-re, az eldöntetlen sorsú elektori helyek száma pedig 146.)

Wesley Pruden, a konzervatív The Washington Times volt főszerkesztője pénteki publicisztikájába azt hangoztatta, hogy "minden jel szerint Romney lesz a győztes". A szerző Dick Morrisra, Bill Clinton elnök egykori "kitalálójára" hivatkozott, aki szerint Romney "történelmi léptékű" győzelme várható. Pruden szerint tart még a volt massachusettsi kormányzónak az első televíziós vitán aratott győzelmével megszerzett lendülete. Emlékeztetett arra, hogy azon az összecsapáson Romney bebizonyította, nem olyan, mint a több százmillió dollárért vásárolt televíziós hirdetésekben látszott. Ezek úgy igyekeztek bemutatni őt, mint "egy gonosz Wall Street-i gazembert, aki százdolláros bankókkal gyújtja meg a szivarját".

A szerző szerint kiderült, hogy Romney egy "egyszerű gazdag fickó, aki ugyanúgy szereti a sört és a hamburgert, mint mi mindannyian".

Barack Obama hétfőn az iowai Des Moines-ban, Mitt Romney pedig New Hampshire-ben fejezi be a kampányát. A választást kedden tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.