Sandy hurrikán

Néhány körzetet katasztrófa sújtotta területnek nyilvánított az elnök

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította kedden New York állam egy részét. Közben a Sandy hurrikán által felkorbácsolt tengervíz áttört egy gátat a szomszédos New Jersey államban.

2012.10.30 13:01MTI


A katasztrófa sújtotta területté nyilvánított Bronx, Kings, Nassau, Richmond, Suffolk és Queens lakosai szövetségi támogatást kaphatnak otthonuk helyreállítására és ideiglenes lakhatási lehetőségre - olvasható a Fehér Ház közleményében.

New Jerseyben - néhány kilométerre New York városától - átszakadt a gát a Hackensack folyó mentén. Ennek következtében Bergen megye több városában 1,2-1,5 méter magasan állt a víz - közölte a rendőrség. A területről már elkezdtek kitelepíteni mintegy ezer lakost.
   
Queensben teljesen leégett több mint 50 lakóház - közölte a tűzoltóság a twitter-profilján, de nem egyértelmű, hogy a tüzet a hurrikán okozta - írta az AFP. Az oltást nagyban nehezíti az erős szél. Esetleges áldozatról egyelőre nem érkezett jelentés. Abban a körzetben, ahol az égő házak vannak, két nappal korábban kötelező kitelepítést rendeltek el. Az utasítás ellenére mintegy 40 lakos nem volt hajlandó elhagyni a házát, őket a tűzoltók közvetlenül a tűz oda érkezése előtt kimenekítették.
   
Kedd reggel, amikor a Sandy a szárazföld fölé ért, a szél erőssége 105 kilométeresre csökkent a korábbi 150-ről a meteorológiai intézet szerint. A vihar szeme közép-európai idő szerint 10 órakor 145 kilométerre nyugatra volt Philadelphiától, és nyugat felé haladt tovább.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.