Rézlelőhelyek titkosított térképeit találták nála

Ipari kémkedéssel gyanúsít egy orosz állampolgárt a román ügyészség

Egy orosz-román bűnszövetkezet ellen folytatnak nyomozást a román hatóságok titkos iratok eltulajdonításának gyanújával - közölte pénteken a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT).

2012.10.26 13:19MTI

A hatóságok rézlelőhelyek titkosított térképeit találták egy hete az orosz állampolgárságú O.M.-nél a bukaresti Henri Coanda repülőtéren, amikor a gyanúsított távozni készült az országból - olvasható a DIICOT közleményében.

A vádhatóság a bukaresti IPROMIN bányaipari tervezőintézet vezetőit gyanúsítja azzal, hogy a bánsági Újmoldova (Moldova Noua) térségében található réz- és ritkafém-lelőhelyekkel kapcsolatos titkos információkat adtak át orosz üzleti körökhöz tartozó személyeknek. Az ügyészségi közlemény szerint a leleplezést a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is segítette.

Catalin Harnagea, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója ugyanakkor a Realitatea hírtelevízióban úgy vélekedett, talán túlzás egy potenciális külföldi befektető érdeklődését ipari kémkedésnek beállítani. Mint kifejtette: a román nemzetbiztonsági törvény túl sok mindent titkosít, és szerinte a jogszabály felülvizsgálatra szorul.

Románia réztartalékai másfél milliárd tonnára tehetőek: ezek nagyobb része az Erdélyi Szigethegységben található. A rézlelőhelyek mintegy harmada található a Bánságban, Újmoldova térségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.