Külügyminiszter-jelölt

Grúzia nem kerül többé orosz befolyás alá

Grúzia sohasem tér vissza Oroszország befolyási övezetébe, és a Független Államok Közösségébe sem - közölte a grúz külügyminiszter-jelölt az Izvesztyija című orosz napilapnak egy csütörtökön megjelent interjúban.

2012.10.25 13:14MTI

Maja Pandzsikidze emlékeztetett rá, hogy a Grúziai Álom koalíció célja az európai és eurotlanti integráció. Tbiliszi az Egyesült Államokkal stratégiai partnerséget épít, a szomszédos országokkal jó kapcsolatokra, Oroszországgal pedig viszonyának felújítására és rendbetételére törekszik - mondta a külügyminiszteri poszt várományosa, aki az október 1-jei parlamenti választásokon győztes Grúziai Álom koalíció szóvivője.

Tbilisziben csütörtökön szavaz a törvényhozás a koalíciót vezető kormányfőjelölt, Bidzina Ivansvili kormányáról.

Maja Pandzsikidze, aki korábban Grúzia németországi és hollandiai nagyköveteként is dolgozott, kategorikusan kijelentette, hogy országa NATO- és EU-tagságra törekvése kizárja az orosz befolyási övezetbe való visszatérést.

Hozzátette: addig a diplomáciai kapcsolatokat sem állítják helyre Moszkvával, amíg az Oroszországi Föderáció nagykövetségeket működtet Abháziában és Dél-Oszétiában, és megszállás alatt tartja ezeket a területeket.

Pandzsikidze ugyanakkor megerősítette, hogy bár hosszú és nehéz folyamatnak ígérkezik, egyik elsődleges feladatuk a kapcsolatok rendezése Oroszországgal.

A grúz-orosz diplomáciai kapcsolatok azután szakadtak meg, hogy 2008 nyarán Grúzia villámháborút indított az országtól elszakadt Dél-Oszétia visszafoglalásáért, Oroszország azonban beavatkozott és megsemmisítő vereséget mért a grúz hadseregre. Moszkva ezután elismerte Dél-Oszétia, valamint a Grúziától szintén az 1990-es évek elején elszakadt Abházia függetlenségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.