Irakban elesett katonák

A brit kormány perelhető a rosszul felszerelt katonák halála miatt

Egy pénteki bírósági ítélet szerint joguk van beperelni Nagy-Britanniában a védelmi tárcát az Irakban elesett brit katonák hozzátartozóinak azon az alapon, hogy családtagjuk nem kapott megfelelő felszerelést az éles bevetéshez.

2012.10.19 19:28MTI

A londoni fellebbviteli bíróság négy katona családjának beadványát tárgyalta másodfokon, és ítéletében kimondta: a minisztériumnak kötelessége gondoskodni arról, hogy valamennyi alkalmazottját, így a harctéren bevetett katonákat is megfelelő felszereléssel lássák el. A minisztérium korábban azzal védekezett, hogy nem tehető felelőssé azokért a döntésekért, amelyeket a katonai parancsnokok a terepen, a harc hevében hoznak.
 
Irakban 179 brit katona vesztette életét 2003 és 2009 között, Szaddám Huszein diktátor nyugati katonai invázióval előmozdított megbuktatásakor és az azt követő békefenntartó művelet során. Sok haláleset egyik oka az volt, hogy a katonák olyan járműveken közlekedtek, amelyeket az észak-írországi zavargók elleni fellépésre terveztek, de az iraki pokolgépek robbanásaival szemben nem bizonyultak ellenállónak. A fellebbviteli bíróság - egy ilyen értelmű elsőfokú döntést megerősítve - arról is ítélkezett, hogy az emberi jogok megsértésére hivatkozva viszont a katonák hozzátartozói nem folyamodhatnak kártérítésért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.