A tálibok súlyosan megsebesítették

Gyógykezelésre Nagy-Britanniába szállították a pakisztáni kislányt

További gyógykezelésre repülőgéppel Nagy-Britanniába szállították hétfőn Malala Juszufzai 14 éves pakisztáni lányt, akit a tálibok súlyosan megsebesítettek - közölte a pakisztáni hadsereg.

2012.10.15 09:13MTI

A támadók a múlt héten azért lőttek a lányra, mert blogjában bátran kiállt a nők oktatáshoz való joga mellett, és bírálta a tálibok módszereit.

A pakisztáni katonai közlemény szerint Malala Nagy-Britanniába szállítását Pakisztán az Egyesült Arab Emírségekkel közösen, a családdal egyetértésben szervezte meg, a gyógykezelés költségeit a pakisztáni kormány állja. A különleges orvosi eszközökkel felszerelt gépet az emírségek küldték. A fiatal lányt eddig a pakisztáni hadsereg egyik kórházában, az Iszlámábádhoz közel fekvő Ravalpindiben ápolták.

Malala Juszufzaira és két osztálytársára október 9-én lőttek rá, amikor hazafelé tartottak az iskolából Minagórában, Pakisztán északnyugati részén. Malalát a fején és a vállán érték a lövések. A hadsereg közlése szerint állapota azóta sokat javult, a mesterséges lélegeztetést rövid időre, próbaképpen orvosai már le is állították. Pénteken meglátogatta őt a kórházban Rádzsa Parvíz Asraf pakisztáni miniszterelnök, vasárnap pedig több tízezren tüntettek Karacsiban a lány védelmében.

A pakisztáni hatóságok 100 ezer dollár jutalmat ajánlottak fel olyan információkért, amelyek lehetővé teszik a merénylet elkövetőinek kézre kerítését.

A külföldi gyógykezelést a lányt kezelő orvoscsoport javasolta, minthogy az Egyesült Királyságban vannak olyan kórházak, amelyek rendelkeznek a súlyosan sérült gyerekek integrált kezeléséhez szükséges feltételekkel. Az indoklás szerint Malala teljes fizikai és pszichológiai felépüléséhez tartós gyógykezelésre van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.