Jemen - katona bázis a célpont, sok halott

Al-Kaida: robbanószerrel teli gépkocsival kezdték a támadást

Legkevesebb 13 katona és ugyanannyi al-Kaida-fegyveres halt meg egy katonai támaszpont elleni támadásban pénteken a dél-jemeni Abján tartomány Sukra városában - közölték kórházi és katonai források.

2012.10.19 09:31MTI

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szervezetének tagjai robbanószerrel teli gépkocsival kezdték a támadást: két - más forrás szerint négy -, katonai gyakorlóruhát viselő férfi több ellenőrzőponton túljutva behatolt a járművel a tengerparti bázisra, majd az öngyilkos robbantást követően fegyveresek rohamot indítottak a bázis ellen a tenger felől. Legalább 15 katona sebesült meg a tűzharcban az egyik katonai forrás szerint.

Előző nap egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott légicsapásban az al-Kaida helyi csoportjának legkevesebb hét feltételezett tagja halt meg a szintén Abján tartománybeli Dzsaar város közelében.

Hírek szerint a pénteki támadáshoz használt gépkocsi egy katonai jármű volt, amelyet az Arab-félsziget al-Kaidája (APAQ) tavaly zsákmányolt a hadseregtől. Akkoriban a terrorszervezet számos települést ellenőrzés alatt tartott a déli tartományban, de a hadsereg júniusban egy nagyszabású offenzívával visszafoglalta e településeket.

Az utóbbi hetekben fokozódott az erőszak Jemenben. Az Egyesült Államok, amely tart az al-Kaida befolyásának növekedésétől az arab országban, pilóta nélküli repülőgépek (drónok) egyre gyakoribb bevetésével támadja a szélsőségesek állásait, és az utóbbiak is szaporítják a katonai célpontok elleni akciókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.