Jemen déli részén

Dróntámadásban megölték az al-Kaida hét feltételezett tagját

Egy dróntámadásban megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportjának hét feltételezett tagját csütörtökön hajnalban, a Jemen déli részén fekvő Dzsar közelében.

2012.10.18 10:52MTI

Egy helyi tisztségviselő tájékoztatása szerint rakétákkal vették célba Rumeila körzetében, Dzsaartól északnyugatra a szélsőségesek állásait. A hadsereget támogató Népi Ellenállási Bizottságok tisztségviselője hozzátette, hogy a holttesteket Dzsaar kórházába szállították. Elmondása szerint a megtámadott állás "azoknak az al-Kaida-elemeknek az egyik gyűjtőpontja, akik támadásokra készülnek a Népi Ellenállási Bizottságok és a hadsereg ellen".

Dzsaari lakosok arról számoltak be, hogy hajnalban erőteljes robbanásokat lehetett hallani Rumeila felől.

Október 4-én az Arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) öt feltételezett tagja halt meg egy dróntámadásban, amelynek célpontja két autó volt a déli Sabva tartományban.

Az Egyesült Államok, amely a térségben egyedül rendelkezik pilóta nélküli repülőgépekkel, az elmúlt hónapokban több ilyen, rendkívül nagy pontosságú támadást is intézett a helyi al-Kaida ellen Jemen déli és keleti részén. Szeptember végén Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök elismerte, mennyire fontos az amerikai katonai támogatás "a drónok alkalmazásával, amelyek lehetővé teszik a célpontok hibaszázalék nélküli célba vételét".

Az al-Kaida kihasználta a központi hatalom korábbi meggyengülését az Ali Abdalláh Száleh elnök távozásához vezető népi felkelés idején, megerősítve jelenlétét az ország keleti és déli részén. Amióta kiszorították a déli Abján tartományban elfoglalt erődítményéből, a terrorszervezet megszaporította támadásait a régió tisztségviselői, főként a biztonsági szolgálatok tisztjei ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.