Természetvédelmi Világszövetség

Kihalás fenyegeti a madagaszkári pálmafajokat

Környezetvédők szerint kihalás fenyegeti Madagaszkár egyedülálló pálmafajainak nagy részét: a növények kipusztulása súlyos következményekkel járna a helyiek megélhetésére és a sziget számos állatfajára nézve.

2012.10.17 23:30MTI

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a pálmafák szerves részét képezik Madagaszkár biológiai sokféleségének. A sziget 192 pálmafajának mindegyike csak itt található meg. Az IUCN szerint az Indiai-óceánon elterülő szigetország pálmafáinak 83 százaléka van veszélyben a túlzott fakitermelés és a területek mezőgazdasági célokra való átalakítása miatt.

A szakértők eredményeit az indiai Haidarábádban tartott, a biodiverzitásról szóló ENSZ-találkozón ismertették. "A madagaszkári pálmák állapotára vonatkozó adatok rendkívül aggasztóak, különösen azért, mert a kipusztulásuk súlyos csapást mérne a sziget egyedülálló biológiai sokféleségére és lakóira" - húzta alá közleményében Jane Smart, az IUCN-nek a biológiai sokféleség megóvásával foglalkozó csoportjának globális igazgatója.

A pálmaerdők olyan értékes erőforrásokat biztosítanak a sziget legszegényebb közösségei számára, mint a házépítéshez szükséges alapanyagok vagy a pálma csúcsán növekvő friss, ehető hajtás, a pálmaszív. William Baker, a madagaszkári pálmafákat tanulmányozó szakértői csoport vezetője szerint a sziget keleti esőerdőit tarkító pálmaligetek összmérete az eredeti kiterjedésüknek kevesebb mint egynegyedére csökkent és folyamatosan zsugorodik.

Az IUCN közleménye szerint a környezetvédőknek a helyi közösségekkel együttműködve kell megvédeniük a pálmás területeket és begyűjteniük a növények magjait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.