USA 2012

Alelnökjelölti vita: a CBS szerint Biden, a CNN szerint Ryan győzött

Egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási adatok születtek a csütörtök esti amerikai alelnökjelölti vitával kapcsolatban: a CBS News hírtelevízió gyorsfelmérése Joe Biden jelenlegi alelnököt hozta ki győztesnek, a CNN-é pedig a republikánus kihívó Paul Ryant.

2012.10.12 14:30MTI

A CNN felmérése szerint Ryan, aki a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke, 48:44 arányban volt jobb Bidennél. A felmérés statisztikai hibahatára plusz-mínusz 4 százalékpont. A CBS szerint viszont Biden győzött, méghozzá 50:31 százalékos arányban.

Az első elemzői értékelések kiegyenlítettnek és élénknek tartották a vitát. Így vélekedett egyebek között a The Washington Post is, amely szerint a múlt heti elnökjelölti összecsapással ellentétben a csütörtök esti szópárbajnak nem volt egyértelmű győztese. Emiatt a Biden-Ryan párharc talán nem lesz érdemi hatással a közvélemény-kutatási összeredményekre, ami tovább fokozza a jövő keddre kitűzött második Obama-Romney tévévita jelentőségét.

A lap ugyancsak élénk kontrasztnak nevezte a múlt heti polémiával szemben, hogy a felek ezúttal többször is élesen összecsaptak.

"A jelöltek egymás szavába vágtak. Egyszerre beszéltek. Biden sokszor kuncogott, miközben Ryan beszélt. Ryan szerint ellenfele (teljesítési) 'kényszer' alatt áll" - írta internetes kiadásában a Fox News.

"Erőszakosnak" nevezte a két jelölt vitáját a The New York Times, amely szerint Biden - Barack Obamával ellentétben - élesen bírált, Ryan pedig - Mitt Romneyval ellentétben, aki lágyan adott elő - szellemesen érvelt a konzervatív politika mellett. A lap a másfél órás vitát gyors tempójúnak nevezte, és olyannak, amely rávilágított a választási küzdelemben egymásnak feszülő két oldal különbségeire.

"Noha Obama és Romney nem volt a színpadon, ők álltak az eszmecsere középpontjában" - írta a lap, és méltatta Ryant, amiért nyomás alatt is jártasnak látszott olyan területeken is, mint a külpolitika, és lépést tudott tartani a nála 27 évvel idősebb Bidennel. Az alelnök viszont, mintegy ellensúlyozva Obama múlt heti "túlzott udvariasságát", nem habozott elnyomni és rendszeresen félbeszakítani kihívóját, sőt kötözködött vele.

Ryan, amikor Biden felhánytorgatta neki, hogy Romney támogatásfüggőnek nevezte az amerikaiak 47 százalékát, kijelentette: a republikánus elnökjelölt rosszul fogalmazott. Ellenfele gyakori elszólásaira utalva így vágott vissza:

"Azt hiszem, az alelnök úr jól tudja, előfordul, hogy az ember nem megfelelően fogalmaz. Ugye tudja, Joe?"

"De én mindig azt mondom, amit gondolok. És Romney is" - riposztozott Biden.

A The Wall Street Journal "konfrontatívnak" nevezte a vitát, amelyben a lap szerint a felek gyakran félbeszakították egymást, de volt benne bőven a tiszteletlen oldalvágásokból és a gazdasági, külpolitikai, társadalmi kérdésekben megfogalmazott éles bírálatokból is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.