Szerbiának nem kell elismernie

Ellenezné Koszovó területi megosztását az Unió

Az Európai Unió ellenzi Koszovó esetleges megosztásának gondolatát, és a szerdán közzétett EU-bővítési csomagban a Koszovó integritásáról szóló kitétel ezt az álláspontot nyomatékosította, tehát nem azt az igényt fogalmazta meg, hogy Szerbia ismerje el Koszovót.

2012.10.11 09:28MTI

Ez tűnik ki Stefan Füle bővítési EU-biztosra hivatkozó brüsszeli médiajelentésekből. Ivica Dacic szerb miniszterelnök szerdán országa számára elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy az EU dokumentumaiban Koszovó területi integritásáról essen szó. Figyelmeztetett arra, hogy ez a Pristinával folytatott párbeszéd befejezéséhez vezethet. Dacic azután nyilatkozott, hogy találkozott az EU szerbiai képviseletének vezetőjével, Vincent Degerttel, aki átadta neki az Európai Bizottság Szerbiára vonatkozó új értékelő jelentését.
 
A miniszterelnök kijelentette, hogy az általa kifogásolt megfogalmazások hátráltatják Belgrád és Pristina párbeszédét, és komoly politikai vitát váltanak ki Szerbiában. "Felmerül bennünk a kérdés, hogy ez vajon egy enyhébb formája-e Koszovó függetlensége elismerésének, ugyanis sosem hallottam szuverenitás nélküli területi integritásról" - mondta a megbeszélés után újságíróknak a szerb kormányfő. Stefan Füle ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a kitétel nem Koszovó jogi státusát érinti, hanem a területi megosztás ellenzését.
 
A Szerbiától elszakadt, albán többségű Koszovó északi részén nagyrészt szerbek élnek. Szerbia nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét, és a megoldás lehetőségeit körvonalazó feltételezések között szerb részről többször elhangzott: Szerbia esetleg saját területéből - ahol nagy számban albánok élnek - feláldozna valamennyit, ha visszakaphatná a számára legfontosabb koszovói területeket. Ezeken nem feltétlenül csak a túlnyomórészt szerbek lakta Észak-Koszovó (vagy annak egy része) értendő, hanem a Koszovó más térségében található szerb görögkeleti kultikus helyek régiója is. 

Stefan Füle csütörtökön Belgrádban tárgyal, és a várakozások szerint egyértelműsíti a szerb vezetés előtt, mit is vár el az EU Szerbiától a Koszovóval való viszony normalizálása terén ahhoz, hogy Belgrád megkezdhesse az EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.