Szerbia, Nikolic

Ha el kell ismerni Koszovót, nem kell az EU-tagság!

Szerbia Koszovó elismerése árán nem kíván az EU tagja lenni - jelezte Tomislav Nikolic szerb államfő a Corriere della Sera című olasz újságnak.

2012.10.10 16:32MTI

A Nikolic keddi római látogatása alkalmából készült interjúban a szerb elnök kijelentette, hogy az EU nem kérheti Szerbiától Koszovó függetlenségének elismerését a tagság feltételeként. "Ha le kell mondanunk Koszovóról, akkor elfogadhatóbb számunkra, hogy elfeledkezzünk Európáról" - mondta.

"2000 óta az a célunk, hogy csatlakozzunk az EU-hoz. Befejeztük gazdaságunk, jogrendszerünk, titkosszolgálatunk, a közszféra reformját... A feltétel most Koszovó elismerése. Nem az a kérdés, hogy akarjuk-e Európát vagy sem. A helyes kérdésfeltevés az, hogy vajon az akar-e bennünket. Tőlük kell megkérdezni" - fogalmazott Tomislav Nikolic.

A szerb sajtó szerint Nikolic és tárgyalópartnere, Giorgio Napolitano olasz államfő egyetértett abban, hogy nem támasztható új feltétel Belgráddal szemben az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése fejében. "Az, hogy Szerbia az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeként ismerje el Koszovót, nem az EU közös külpolitikája - mondta újságíróknak a találkozó után Napolitano. - A csatlakozási tárgyalások minden szakaszában támogatni fogjuk Szerbiát. Nem tartozunk az unió azon országai közé, amelyek Koszovó elismerését követelve korlátokat állítanak fel."

Nikolic szerint Szerbia nem fogad el új feltételeket, és annak tekint mindent, ami nem szerepelt az Európai Bizottság rá vonatkozó legutóbbi értékelő jelentésében.

"Senki se kényszerítheti ránk azt, hogy az európai úton maradás érdekében lemondjunk területünk egy részéről. Nem kérünk ilyet más országoktól, s nem akarjuk, hogy mások ezt kérjék tőlünk" - jelentette ki a szerb elnök.

Nikolic az interjúban érintette a boszniai Srebrenica kérdését is. Kijelentette, hogy az ottani nyolcezer muzulmán férfi és fiú szerbek általi, a boszniai polgárháború idején történt legyilkolása nem népirtás volt, hanem a szerb nép egyes tagjainak egyéni bűne. Emlékeztetett rá, hogy a szerb parlament elítélte a bűncselekményt, de nem minősítette népirtásnak. "Egyetlen szerb se ismerné el, hogy Srebrenicában népirtás történt, s én sem teszem" - mondta a szerb államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.