Tudássarok

Molotov-koktél készítés kicsiknek: "Csak meggyújtod és rádobod"

A "Kaws Kouzah" tunéziai gyerekújság legfrissebb számában a barkácsolni szerető ifjúság számára a Molotov-koktél elkészítésének receptjét közölték lépésről lépésre.

2012.10.11 09:05Konrád - ma.hu

Amíg Amerikában a gyerekek szabadidejükben szívesen készítenek valódi - ám a törvények értelmében irányíthatatlan - rakétákat, addig a harmadik világ gyerkőceinek be kell érniük a kevésbé szofisztikált harci eszközökkel. Legalábbis így gondolhatta az újság szerkesztősége, akikre most komoly büntetőper vár.

A Nő és Családügyi Minisztérium aggodalmát fejezte ki a magazinban közölt recepttel kapcsolatban, mivel véleményük szerint veszélyt jelent a gyerekek életére és "vandalizmusra, valamint terrorizmusra bátorítja őket". A tudássarok rovatban megjelent cikkből a gyerekek megtudhatják, hogy "a Molotov-koktél egy házilag elkészített gyújtófegyver, ami egy üvegből és valamilyen gyúlékony anyagba - alkohol, olaj, benzin - mártott szövetből készül". A gyerekek olyan részletes leírást kaptak a koktél elkészítéséről, amiből pofonegyszerűen összeállíthatnak maguknak fegyvert.

A cikk kitért egyébként a Molotov-koktél megnevezés eredetére is. "A Második Világháború idején a finn katonák nevezték el a fegyvert Molotov-koktélnak a Szovjetunió Külügyminiszterének, Vjacseszlav Molotovnak a tiszteletére a Téli Háború, vagy más néven a szovjet-finn háború alatt, ami 1939-1940 között zajlott.

A minisztérium ugyanakkor a legmegdöbbentőbbnek azt a részt találta, ahol a fegyver felhasználását oktatják. "A szövetet meg kell gyújtani és az ellenségre dobni. Az üveg széttörik a becsapódástól, és felgyújtja a célpontot".

A Molotov-koktél ugyanis egyike azon eszközöknek, amikkel a harmadik világ országaiban a lakosság nemtetszését szokta kifejezni. Az elmúlt hónapban a Mohamed prófétát gúnyoló film kapcsán kitört lázongások során gyakran használták a rendvédelmi erők, illetve az amerikaiak ellen. Nos, úgy tűnik a következő generáció tüntetésoktatása már el is kezdődött Tunéziában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.