Faruk as-Saraa alelnök lehetne az átmeneti vezető

Ban Ki Mun egyoldalú tűzszünetre szólította fel a szíriai rezsimet

Egyoldalú tűzszünet kihirdetésére szólította fel kedden az ENSZ főtitkára a szíriai rezsimet, az ellenzéki erőktől pedig annak tiszteletben tartását kérte.

2012.10.09 16:19MTI

"A helyzet elfogadhatatlan stádiumba jutott. Elviselhetetlen, hogy a lakosság szenvedése ily módon folytatódjon. Ezért a szíriai kormány értésére adtam, hogy azonnal egyoldalú tűzszünetet kell kihirdetnie" - mondta kedden Ban Ki Mun Párizsban a Francois Hollande francia államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. Hozzátette: "Az ellenzéki erőknek pedig azt javaslom, hogy fogadják el az egyoldalú tűzszünetet, amikor azt a szíriai kormány majd bejelenti". Azt is jelezte, hogy a kérdést megvitatja "a Biztonsági Tanács kulcsállamaival és a régió országaival".

"Ismételten azt kérem azoktól az országoktól, amelyek mindkét félnek szállítanak fegyvereket, hogy ne küldjenek több katonai felszerelést. A megnövelt militarizáció csak még nehezebb helyzetet teremt a szíriai nép számára, az egyetlen lehetőség a politikai párbeszéden keresztül történő politikai megoldás" - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a közeljövőben utazik a térségbe.

A francia elnök a török településeket szíriai részről ért támadásokra adott ankarai válasz kapcsán a két ország közötti egyre feszültebb helyzetről szólt.

"A helyzet eddig csak azért nem fajult el, mert Törökország visszafogottságot tanúsít. De még meddig?" - tette fel a kérdést Francois Hollande. Hozzátette: "Újabb szankciókra van szükség azért, hogy a rezsim Szíriában engedjen". A nemzetközi közösség által vizsgált javaslatok közül kiemelte azt a török részről felvetett ötletet, hogy Faruk as-Saraa hivatalban lévő alelnök lehetne Szíria átmeneti vezetője, ha Bassár el-Aszad elnök lemondana.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.