Szíriai összefoglaló

A felkelők vérdíjat tűztek ki Bassár el-Aszad fejére

Huszonötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Bassár el-Aszad szíriai államfő fejére a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH).

2012.09.18 20:31MTI

A dezertőrökből és fegyveres felkelőkből szerveződött hadsereg egyik parancsnoka Ahmet Hidzsazi elmondta, hogy 25 millió dollárt ajánlottak fel annak, aki "élve vagy holtan" kiadja nekik az elnököt. A katonai parancsnok hozzátette, hogy a pénzjutalommal "tettekre akarják sarkallni" az Aszad közvetlen környezetéhez tartozó személyeket - közölte az Anadolu török hírügynökség.

Hidzsazi szerint az összeget az országban és külföldön élő, az SZSZH-t támogató üzletemberek utalják majd át annak, aki kiadja Bassár el-Aszadot.

Harcok robbantak ki kedd hajnalban a második legnagyobb szíriai város, Aleppó lázadók kezén lévő negyedeiben a kormányerők és a felkelők között. Helyi lakosok beszámolója szerint a hadsereg rakétákat is bevetett. Szahur városnegyedben két civil vesztette életét az összecsapásokban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) londoni székhelyű ellenzéki szervezet. A harcok Aleppó déli és délnyugati részeiben zajlottak.

A kormányerők bejelentették, hogy egy heti ádáz küzdelem után elfoglalták a városközpontban lévő, stratégiai fontosságú Midan negyedet. A hatalomhoz közel álló al-Vatan című újság arról tudósított, hogy Midant sikerült "megtisztítani" az ott harcoló "szalafista araboktól és külföldiektől". A hadsereg kérte a lakosságot, hogy kerülje el a negyed bizonyos részeit, mert az orvlövészek veszélyt jelenthetnek.

Heves harcot vívtak a szíriai lázadók és a kormányerők a szíriai-török határ középső szakaszán, Akcakala török város közelében. Eltévedt lövedékek a település több házát eltalálták - közölték török hivatalos forrásból. Az összecsapás oka török megítélés szerint az volt, hogy a lázadók megpróbálták hatalmukba keríteni a Tel Abjad határőrposztot.

Libanoni biztonsági források szerint hétfőn szíriai repülőgépekről kilőtt rakéták csapódtak be Libanon északi részén. Két repülőgépről indított négy rakéta talált el lakatlan libanoni területet Arsal város környékén. Áldozatokról egyelőre nem ékeztek hírek. A gépek feltehetően Libanonban menedéket kereső, s onnan a határon át szíriai területre átcsapó lázadókat üldöztek.

A szíriai válság diplomáciai megoldása érdekében Mohamed Murszi egyiptomi államfő Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel tárgyalt Kairóban, s később Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter is csatlakozott hozzájuk. A megbeszélés után a két vendég és Egyiptom külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy bizonyos kérdésekben sikerült egyetértésre jutniuk, de a válság megoldása nem lesz könnyű. Egyiptom arra igyekszik rávenni Iránt, hogy a diplomáciai elszigeteltsége enyhítéséhez nyújtott segítségért cserébe hagyjon fel az Aszad-rendszer feltétel nélküli támogatásával - közölték az egyiptomi államfőhöz közel álló források.

Ali Akbar Szálehi azt javasolta, hogy küldjenek egyiptomi, iráni, török és szaúd-arábiai megfigyelőket Szíriába egy esetleges tűzszünet ellenőrzésére - jelentette iráni hírforrásokra hivatkozva az Al-Manar libanoni televízió.

Nincs megoldás a szíriai válságra Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül - jelentette ki Kairóban Laurent Fabius francia külügyminiszter. A francia diplomácia vezetője egyiptomi kollégájával, Mohamed Kamel Amrral tartott közös sajtótájékoztatóján - miután tárgyalt Mohamed Murszi államfővel - kifejtette: Szíriát illetően most már nem csupán helyi, hanem regionális konfliktusról van szó, amelynek nemzetközi szintű következményei vannak. Óva intett attól, hogy a szíriai fegyveres konfliktus kiterjedjen a szomszédos Libanonra. Márpedig - hangsúlyozta - éppen ezt szeretné Bassár el-Aszad klánja, amelynek ezt a törekvését a libanoniak teljes joggal elutasítják.

Fabius rendkívül súlyosnak nevezte a kialakult helyzetet. Szerinte a szíriai válságot nem lehet megoldani Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül. Hozzáfűzte: Murszi elnök e kérdéssel kapcsolatos álláspontja ugyanolyan szilárd, mint amilyen a francia kormányé.

Az egyiptomi külügyminiszter a sajtó képviselői előtt úgy fogalmazott: ha tovább súlyosbodik a helyzet Szíriában, annak nem csupán az az ország, hanem az egész térség fizeti meg az árát.

Lahdar Brahimi, az ENSZ szíriai megbízottja eközben Jordániába látogatott, s egy menekülttábort keresett fel. Látogatása alatt olyan regionális megoldást javasolt a szíriai válság megoldására, amelybe bevonnák Iránt és Egyiptomot is.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közölte, hogy több mint egy tucat, a szíriai ellenzéki erők által bírói ítélet nélkül végrehajtott gyilkosságról vannak dokumentumai. A szervezet három ellenzéki vezetőt szembesített is a bizonyítékokkal, mire ők azt felelték, hogy akiket megöltek, azok megérdemelték a halált, s egyébként is csak "a legrosszabb bűnözőket végezték ki". A New York-i székhelyű szervezet szerint a háborús körülmények között végrehajtott, bírói ítélet nélküli kivégzések háborús bűnnek számítanak, és emberiesség elleni bűntett is megvalósulhat, amennyiben széles körben és rendszeresen történnek ilyen esetek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.