A terrorfenyegetések elleni küzdelemben

A francia elnök az állam teljes mozgósítását ígérte

Az állam teljes mozgósítását ígérte a terrorfenyegetések elleni küzdelemben vasárnap Francois Hollande francia elnök, miután hivatalában fogadta a zsidó szervezetek képviselőit annak kapcsán, hogy előző nap egy iszlamista radikális csoportot számolt fel a rendőrség.

2012.10.07 16:18MTI

A csoport tagjai olyan francia fiatalok, akik a közelmúltban tértek át az iszlám hitre, majd radikalizálódtak. Azzal gyanúsítják őket, hogy közük volt ahhoz a robbantásos merénylethez, amelyet három héttel ezelőtt egy kóser élelmiszerbolt ellen követtek el, valamint hogy további támadásokat terveztek a zsidó közösség tagjai ellen.

Hollande azt is bejelentette, hogy a megerősítik a biztonsági intézkedéseket a zsidó vallási helyek körül, miután szombat este a Párizs közeli Argenteuil zsinagógájára ismeretlenek vaktöltényekkel nyitottak tüzet.

Az előző napi országos terrorelhárítási akció kapcsán, amelynek során 11 személyt vettek őrizetbe, az államfő az Elysée-palota udvarán elmondott nyilatkozatában kijelentette: a terrorelhárítók egy "iszlamista csoportot tettek ártalmatlanná, amelyről feltételezhető, hogy már eddig is követett el támadást és a következő hetekben is fellépett volna". Azt is megemlítette, hogy a legrövidebb időn belül a kormány új terrorelhárítási törvényt terjeszt a parlament elé, amellyel "még hatékonyabbá válhat az intézményrendszer ez ellen a csapás ellen". A francia elnök megerősítette, hogy az állami szervek "továbbra is hajthatatlanok a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni harcban... minden beszéd és cselekedet ellen a legszigorúbb eljárás fog indulni".

Hollande ugyanakkor elutasított "mindenféle csúsztatást". "A franciaországi muzulmánok nem vádolhatók az radikális iszlamizmussal. Ők is áldozatok" - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: "Nem fogom eltűrni, hogy a köztársaságban férfiakat és nőket a vallási meggyőződésük miatt elfogadhatatlan beszédmóddal megbélyegezzenek. Hazánknak egységre és nem megosztásra van szüksége. Az én feladatom pedig az, hogy határozott és képesek legyek a köztársaság értékeinek képviseletére".

A jobbközép ellenzék több befolyásos politikusa is üdvözölte vasárnap az elnök szavait és a rendőrség előző napi akcióját. Francois Fillon volt miniszterelnök megerősítette, hogy a terrorizmus elleni harc nemzeti egységet követel.

A terrorelhárítók szombaton összesen 11 embert vettek őrizetbe az ország több pontján, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hogy közük van a Párizs közeli Sarcelles városának egyik kóser élelmiszerboltja ellen szeptember 19-én végrehajtott robbantásos merénylethez, amelyben egy személy könnyebben megsebesült. Az akcióban a legfőbb gyanúsítottat, a 33 éves Jérémie Louis-Sidney-t a rendőrök Strasbourgban megölték, miután tüzet nyitott rájuk, amikor az otthonában őrizetbe akarták venni. A férfi lakásán egy olyan listát találtak, amelyen zsidó egyesületekhez tartozó intézmények - feltételezhetően jövőbeni célpontként - szerepeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.