USA 2012

WSJ: mulandók az első tévévitában elért sikerek

Mitt Romney republikánus elnökjelölt elismerést vívott ki a Barack Obama elnökkel folytatott első tévévitán nyújtott teljesítményével, ám a történelmi példák azt bizonyítják, hogy az effajta sikerek, különösen ha a kihívók érik el őket, mulandók - írta pénteki számában a The Wall Street Journal.

2012.10.05 19:14MTI

A konzervatív lap emlékeztetett rá, hogy 2004-ben John Kerry demokrata elnökjelölt a televíziós viták első fordulójában szintén remekült szerepelt az akkor hivatalban lévő elnökkel, George W. Bush-sal szemben, ám a sikert mégsem tudta úgy meglovagolni, hogy a választás napján végül ő kerekedjen felül. 1984-ben Ronald Reagan elnök indiszponáltnak mutatkozott demokrata kihívójával, Walter Mondale-lel szemben, de a további menetekre összeszedte magát.

Szakértők szerint az első akadályt általában azért veszik nehezen a hivatalban lévő elnökök, mert vitakészségük a Fehér Házban eltöltött négy év során "berozsdásodik". A várakozások szerint Obama, csakúgy, mint 1984-ben Reagan és 2004-ben az ifjabb Bush, a második menetre - amelyet október 16-án rendeznek meg - magához fog térni.

Reagan az első szópárbaj idején fáradtnak, olykor zavarodottnak tűnt. Az akkor mutatott teljesítmény alapján a választók már arról kezdtek el tanakodni, hogy nem túl idős-e az akkor 74. évét taposó politikus az elnöki poszt betöltésére. Ő azonban a későbbiekben egy olyan fordulattal vágta ki magát, amely később szállóigévé vált:

"Nem fogom politikai célokra kihasználni ellenfelem ifjúságát és tapasztalatlanságát" - jelentette ki az 56 éves Mondale-lel kapcsolatban Reagan.

Bush testbeszéde az első vita alatt erősen emlékeztet arra, ahogyan mostani utódja viselkedett a kamerák előtt. (Munkatársai szerint Bush fáradt volt, mert akkor tért vissza a Katrina hurrikán pusztításainak helyszínéről.) A republikánus elnök gyakran összeszorította fogát és bosszúsnak tűnt, amikor Kerry beszélt. Bush ráadásul egy kemény ütést is bekapott, miután azt állította, az Irak elleni inváziót a szeptember 11-i terrortámadások miatt rendelte el.

"Szaddám Huszein nem támadott meg minket. Oszama bin Laden támadott meg bennünket" - használta ki a ziccert John Kerry.

Jim Jordan demokrata kampánystratéga a The Wall Street Journalnek nyilatkozva kijelentette: azt reméli, hogy a következő menetben Obama visszavág. Terry Holt, a Romney-kampány szóvivője szerint a republikánus elnökjelölt még nagyobb erőbedobással folytatja majd a küzdelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.