A lázadások nem befolyásolhatják

Időben megtartják a 2014-es elnökválasztást Afganisztánban

Afganisztánban a terveknek megfelelően, időben megtartják a 2014-es elnökválasztást, amelyet a folytatódó lázadások sem késleltethetnek.

2012.10.04 09:17MTI

A választásra mindenképp sor kerül - hangsúlyozta Hamid Karzai államfő, aki a szavazáson való részvételre és a "kedvenc jelölt" kiválasztására szólított fel. "Ha a megbízatásomat akár csak egy nappal is meghosszabbítják, az törvénytelen lesz" - szögezte le az államfő, aki szerint a választás tervezett időpontját az sem befolyásolja, hogy a NATO 2014 végéig kivonja harcoló csapatait az országból. 

Értesülések szerint Karzai egyre népszerűtlenebb kormánya fontolgatja a választás menetrendjének megváltoztatását, és igyekszik elkerülni, hogy az egybeessen a NATO távozásával, amikor az afgán erők végérvényesen kézbe veszik az ország biztonságának szavatolását. Több ellenzéki párt közösen lépett föl a kabuli kormány ellen, követelve, hogy a 2014-es választásokat az alkotmányban rögzített időpontban tartsák meg. 

Sajtótájékoztatóján Karzai támadta a külföldi médiát, szemére vetve, hogy a NATO távozása utáni rémképekkel riogat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösség a kivonulás utáni időszakra is a nemzetközi segély folytatását helyezte kilátásba, és - mint hozzátette - Kabulnak a nyugati katonai segítségről sem kell lemondania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.