Az igazságügyi kérdésekért felelős

Majd ötven év után: pekingi vezető látogatott Afganisztánba

Majd fél évszázad után első ízben tett meglepetésszerű villámlátogatást Afganisztánban egy magas rangú kínai vezető.

2012.09.23 08:22MTI

A Hszinhua hírügynökség vasárnap jelentette, hogy előző nap négyórás villámlátogatás tett Kabulban Csou Jung-kang (Zhou Yongkang), aki a Kínai Kommunista Párt hierarchiájában a kilencedik helyen áll, és a biztonsági, illetve igazságügyi kérdésekért felelős. Biztonsági megfontolásokból Csou Jung-kang kabuli útját előre nem jelentették be. A pekingi vezető Kabulban tárgyalt Hamid Karzai afgán államfővel, s a kínai hírügynökség jelentésében mindössze egy mondatot idéz tőle, jelesül, hogy a két nép alapvető érdeke a stratégiai partnerség megerősítése, ami a térségbeli béke, a stabilitás megszilárdítását és a fejlődést szolgálja. 

A vizit során több megállapodást írtak alá a felek. Az egyik egyezmény értelmében elmélyítik "biztonsági és gazdasági együttműködésüket". Ennek keretében Peking segítséget nyújt a 149 ezer fős afgán rendőrség kiképzéséhez és felszereléséhez. Konkrét számokat a segítségnyújtás mértékéről a szöveg nem tartalmaz - írta a Reuters. Magas rangú pekingi vezetők közül utoljára 1966-ban Liu Sao-csi (Liu Shaoqi) akkori kínai elnök látogatott Afganisztánba. Az azóta eltelt 46 évben magas beosztású kínai politikus nem járt ott. Peking 1955-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Afganisztánnal. Karzai júniusi pekingi látogatása alkalmával döntés született ar

ról, hogy a két ország stratégiai partnerségre lép egymással. A két országnak 76 kilométeres közös határa van Afganisztán távoli, északkeleti csücskén. Kína jelentős olajipari és rézbányászati koncessziókat szerzett az ásványi kincsekben gazdag szomszédos országban. Mint a Reuters írta, amerikai becslések szerint Kína ezer milliárd dollár értékű beruházást akar eszközölni Afganisztán ásványkincseinek kiaknázása érdekében. Ennek keretében az állami tulajdonban lévő China Metallurgical Group (MCC) hárommilliárd dollárt ruházott be a Logar tartományban található Ajnak rézbányába. A kitermelés megkezdését azonban hátráltatja, hogy a térségben jelentős régészeti leletek kerültek elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.