A decemberi romániai parlamenti választások

Kelemen Hunor: Az alternatív küszöb csak mentőöv lehet

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csak mentőövként veszi számításba a decemberi romániai parlamenti választásokon a választási törvényben rögzített alternatív küszöböt; a szövetség az ötszázalékos küszöb átlépésére készül.

2012.09.28 14:20MTI

Az RMDSZ elnöke elismételte, a magyar szövetség az utóbbi 23 év legnehezebb választási kampánya előtt áll. Az előrejelzések szerint az ország egészében magas lesz a választási kedv, a szövetségnek két magyar párttal is meg kell mérkőznie, ráadásul hosszú idő óta ismét ellenzéki pozícióból kénytelen nekivágni a választási kampánynak. Megjegyezte, mindennél fontosabb, hogy a szövetség erős képviselettel legyen jelen a következő parlamentben, hiszen - mint fogalmazott - olyan kérdések dőlnek majd el az elkövetkező négy évben, mint az alkotmány módosítása, Románia fejlesztési régióinak az átszervezése, és mindezek mellett adminisztratív reform és a választási rendszer reformja is várható. Megjegyezte, az RMDSZ már korábban kidolgozta alkotmánymódosító javaslatait. Ezek között a magyar nyelv regionális hivatalos státusának a bevezetése is szerepel.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor azt is elmondta, a szövetség ellenzéki helyzete a kampány idején akár felhajtóerőként is hathat. Ez lehetőséget teremt egy másfajta retorika alkalmazására. Hozzátette azonban, hogy az ellenzéki retorikának is felelősnek kell lennie, a szövetségnek nem szabad populista üzenetekkel törekednie a népszerűségre.

Az RMDSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a szövetség a romániai Demokrata Liberális Párttal együtt házigazdaszerepben lesz ott az Európai Néppárt október 17-18-án Bukarestben tartandó kongresszusán. A szövetség tíz szavazati joggal rendelkező képviselője, és nyolcvan meghívottja vehet részt a rendezvényen, ám a szövetség vezetői kétoldalú tárgyalásokat is kezdeményeztek Bukarestbe látogató megannyi fontos néppárti politikussal. Kelemen Hunor elmondta, a szövetség üzenetei a kongresszuson a jogállamiság megőrzése és a szorosabb európai összefogás felé mutatnak majd.

A zilahi sajtótájékoztatón Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azokat a fontos gazdasági és szociális intézkedéseket sorolta fel, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar szövetség képviselői kezdeményeztek a román parlamentben. A politikus e példákkal igazolta, hogy a szövetség nemcsak a magyar közösség, hanem az egész román társadalom kérdéseivel foglalkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.