Romaintegrációs konferencia

Norvégiában tárgyalt Balog Zoltán

A Norvég Alap keretében nyújtandó támogatásokról tárgyalt, illetve egy nemzetközi romaintegrációs konferencián vett részt Oslóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

2012.09.26 18:22MTI

A Norvég Alap az a támogatás, amelyet Izland, Liechtenstein és elsősorban Norvégia nyújt az Európai Unióhoz csatlakozott kelet- és közép-európai országoknak. Mint Balog Zoltán az MTI-nek szerdán elmondta, a program első, 2009-től 2014-ig tartó szakasza - ami a támogatások odaítélését illeti - lezárult, már csak a pénzkifizetések vannak hátra. A következő, 2012 és 2016 közti szakaszban Magyarországnak 40 milliárd forintnak megfelelő összeg jut, s most ennek elosztási elveiről, a pályáztatásról, a célokról zajlott szakmai megbeszélés az érintettekkel. 

Ami a felhasználást illeti, a 40 milliárd forintos összegnek az egyharmadát fordítják fölzárkóztatásra, és kétharmadot fordítanak egyéb célokra, köztük népegészségügyre, civil szervezetek támogatására, kutatásra és fejlesztésre, a megújuló energiákkal kapcsolatos munkákra, a kulturális és természeti örökség megőrzésére, zöldipari innovációra. A mostani oslói megbeszélésen a miniszter szerint elsősorban a fölzárkóztatásra szánt mintegy 13 milliárd forintnak megfelelő összegről esett szó, arról, hogy ebből a pénzből valósítsanak-e meg tisztán roma programokat, vagy kezeljék egyben a szegénységben élők segítését. 

Balog Zoltán elmondta, hogy az utóbbi mellett foglalt állást, olyan vegyes programokat tartott szükségesnek, amelyek megvalósítása során odafigyelnek arra, hogy a romák megfelelő számban részeseik legyenek. "Nem tisztán etnikai programokat akarunk, mert azok inkább csak az előítéleteket és az egymással szembeni negatív indulatokat növelnék" - mondta a miniszter. A nemzetközi romakonferencián Balog Zoltán egyebek mellett a Start munkaprogramról adott tájékoztatást. Elmondta, hogy abban ma már 200 ezer ember dolgozik Magyarországon. 

Felhívta a figyelmet, milyen fontos, hogy amikor a gazdaság nem képes munkahelyet teremteni, akkor az állam munkalehetőséget nyújtson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.