50 rubellel

Pénzzel jutalmaznák a Pussy Riot nyomára vezetőket

Pénzzel jutalmazná a Pussy Riot punkegyüttes szabadon lévő tagjainak nyomára vezetőket a Nasi (Mieink), a Kremlt támogató orosz ifjúsági mozgalom vezetője.

2012.09.26 17:06MTI

Konsztantyin Goloszkov 50 ezer rubellel (körülbelül 350 ezer forinttal) honorálná azt, aki hiteles információval szolgálna. Az orosz punkegyüttes azon tagjainak a tartózkodási helyét szeretné megtudni, akik részt vettek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban rendezett "punkimán", de elrejtőztek a felelősségre vonás elől. A Nasi vezetője egyúttal gyűjtést hirdetett a világhálón, hogy minél nagyobb pénzjutalmat lehessen kitűzni a nyomravezetőknek. 

Az orosz ortodox egyház főszékesegyházában készült videofelvétel szerint a Putyin-ellenes akcióban legalább öt fiatal nő vett részt, akik közül hármat augusztus közepén nem jogerősen egyenként két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt egy moszkvai bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. A fellebbviteli tárgyalást október elsejére tűzték ki. A Pussy Riot többi tagja ellen hetekkel ezelőtt körözést adott ki a moszkvai rendőrség. Egyes hírek szerint ketten külföldre menekültek. 

A Kremlt támogató mozgalmat, a Nasit 2005-ben hozták létre az elnöki hivatalban Vlagyimir Putyin politikai kurzusának támogatására, az ország alkotmányos rendjének védelmére. Célul tűzték ki, hogy Oroszországot a világ vezető hatalmává kell tenni. A Pussy Riotot kedden az Európai Parlament illetékes bizottságai az idei Szaharov-díj jelöltjei közé sorolták. 

A lépést Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja az orosz igazságszolgáltatásba való beavatkozásnak minősítette. Szerdán az orosz parlament alsóháza elé került az a törvénymódosítási javaslat, amely a hívők érzéseinek megsértését bűncselekménnyé nyilvánítaná. A javaslatot a duma mind a négy képviselőcsoportja támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.