A közelgő parlamenti választások

Japánban Abe Sinzó korábbi kormányfőt választotta elnökéül az LDP

Abe Sinzó korábbi kormányfő nyerte szerdán Japánban az ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökválasztását, így a közelgő parlamenti választások után ő lehet a távol-keleti szigetország következő kormányfője.

2012.09.26 11:52MTI

Abe a szavazás második fordulójában Isiba Sigeru korábbi védelmi minisztert győzte le 108-89 arányban. Az LDP az év végéig megtartandó parlamenti választások legfőbb esélyese, a párt új elnöke pedig egyúttal a miniszterelnöki poszt várományosa. Abe korábban egy évig volt már Japán kormányfője. 2007-ben egészségi okokra hivatkozva mondott le, miután az LDP elvesztette többségét a parlament felsőházában. Miniszterelnökségét számos botrány kísérte. Az újonnan megválasztott pártelnök bocsánatot kért korábbi hibáiért, s azt ígérte, minden megtesz, hogy újra kormányra jutassa az LDP-t.

Az 58 éves politikus a pártbéli elnökválasztást megelőzően Kína-ellenes kijelentésekkel kampányolt. Esetleges újabb hatalomra jutása megfigyelők szerint tovább rontaná Peking és Tokió viszonyát, amely a két ország közti kelet-kínai-tengeri szigetvita miatt mérgesedett el a közelmúltban.

A nevével ellentétben konzervatív LDP jobbszárnyához tartozó Abe miniszterelnöksége alatt azzal keltett felháborodást a régióban, hogy tagadta a japán birodalmi hadsereg által a 20. század első felében elkövetett bűnöket. Módosítani akarta a japán alkotmány hadviselést tiltó kilencedik cikkét is, erre azonban rövid hivatali ideje során nem nyílt lehetősége.

Az LDP vezetőválasztását megelőző kampányában azzal riogatott, hogy a szigetország "gyönyörű földje és óceánja" veszélyben van, valamint két, az 1990-es éveken kiadott kormányzati nyilatkozat visszavonását is kilátásba helyezte, amelyekben Tokió bocsánatot kért szomszédjaitól a 20. század első felében elkövetett háborús bűneiért. Revizionista nézetei ellenére 2006-2007 közötti kormányfősége idején javultak a japán-kínai kapcsolatok, hivatali idejét a Kína-ellenesség helyett a pragmatizmus jellemezte. 2006-ban "közös stratégiai érdekeken alapuló, kölcsönösen előnyös kapcsolat" kialakításáról állapodott meg a kínai vezetéssel.

A külpolitika mellett a japán gazdaság gyenge teljesítménye lehet a közelgő parlamenti választások legfőbb kampánytémája, amit Abe a tavalyi természeti katasztrófa által lerombolt területek újjáépítésének felgyorsításával, valamint további gazdaságélénkítő lépésekkel kíván orvosolni.

A legnagyobb japán gazdasági lobbicsoport, a szigetország iparvállalatait tömörítő Keidanren üdvözölte a "tapasztalt" Abe megválasztását. A politikus korábban a jegybank függetlenségének csökkentését szorgalmazta, hogy a kormány gazdaságélénkítő lépésekre utasíthassa a monetáris tanácsot.

Japánban legkésőbb egy éven belül kell parlamenti választást tartani, de a várakozások szerint Noda Josihiko miniszterelnök hónapokon belül előre hozott voksolás kiírására kényszerülhet, miután a kormányzó Japán Demokrata Pártot a heves ellenzéki támadások mellett egyre súlyosabb belső frakcióharcok is hátráltatják. A kormánypárt kisebbségben van a felsőházban, ezért a legfontosabb törvényeket csak ellenzéki támogatással tudja elfogadtatni.


Az LDP korábban több mint fél évszázadon keresztül volt hatalmon: 1955-ös megalakulása óta mindössze kétszer, 1993-ban és 2009-ben kényszerült ellenzékbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.