Megpróbáltak behatolni az épületbe

Lövöldözés történt Tripoliban, a parlament előtt

Lövöldözés tört ki a líbiai parlament előtt kedden, amikor a kijelölt kormányfő fegyveres ellenfelei megpróbáltak behatolni a parlament épületébe.

2012.09.25 19:39MTI

A feldühödött milicisták azt hangoztatták, hogy Musztafa Abu Sagur nem nacionalista. "Nincs Isten Istenen kívül és Abu Sagur az isten ellensége" - kiabálta a fegyveres tömeg. Szerintük ennek bizonyítéka volt, amikor a Bengáziban megölt amerikai nagykövet, Chris Stevens gyászszertartásán egyik kezét mellkasára helyezte az amerikai himnusz alatt. Hivatalos források nem erősítették meg a parlament előtti incidenst. A júliusban megválasztott parlament a korábban az Egyesült Államokban száműzetésben élő fizikust, Abu Sagurt választotta meg miniszterelnöknek, aki vasárnap mutatja be kabinetjét. 

"Egymás között kezdtek el verekedni, először csak megütötték egymást, majd lövéseket is leadtak" - mondta Nizar Kavan képviselő, hozzáfűzve, hogy több tüntető vitt transzparenseket "Ne mellőzd a forradalmárokat" felirattal. Egy neve elhallgatását kérő képviselő arról számolt be, hogy az épületet kiürítették a biztonsági erők, a politikusokat egy közeli szállodába kísérték át, majd lezárták a környéket és a levegőbe adott lövésekkel igyekeztek megfékezni a tüntetőket. A líbiai hatóságok szombat este bejelentették, hogy feloszlatják az összes illegitim milíciát és fegyveres csoportot, amely nem az állam fennhatósága alatt tevékenykedik.
 
Előző nap Bengáziban tüntetők ostromolták meg az Anszar as-Saría nevű fegyveres csoport főhadiszállását, és elűzték onnan a fegyvereseket. Az erőszakba torkollott tüntetésekben 11 ember halt meg és több mint 70-en megsérültek. A hadsereg vasárnap arra utasította a nem reguláris fegyveres csoportok tagjait, hogy hagyják el Tripoliban az állam vagy a hadsereg tulajdonában lévő épületeket. A fegyveres milíciák a Moammer Kadhafi elleni felkelés alatt jöttek létre, s a diktátor bukása óta eltelt időszakban tovább erősödtek.
 
Részt vettek az állami intézmények, lakónegyedek védelmében, de sok vád érte őket azért, mert sokszor fegyveres bandaként viselkedtek, embereket vettek őrizetbe önkényesen, megfélemlítették bírálóikat, és egymással is összetűzésekbe keveredtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.