Jogában áll idiótának lenni

Gyűlöletkampány sokkolja a metrózókat: "Támogasd Izraelt, pusztítsd a Jihádot"

Iszlám ellenes hirdetések lepik el a New yorki metrót a jövő héten, miután egy szövetségi bíró úgy döntött, a közlekedési vállalatnak ki kell helyezni a feliratokat, dacára a "megalázó" nyelvezetnek.

2012.09.21 09:42Konrád - ma.hu

Akár már hétfőn megjelenhetnek a metróban azok a hirdetések, melyeken a "Bármely, a civilizált és a vadember között vívott háborúban támogasd a civilizált embert. Támogasd Izraelt. Pusztítsd el a Jihádot". A kampányt a sokak által gyűlöletcsoportnak tartott American Freedom Defense Initiative (AFDI) indította el, aminek igazgatója Pamela Geller kiáll véleménye mellett - annak ellenére, hogy még a start ellőtt óriási felháborodást váltott ki és rengeteg kritika érte.

Fotó: RT

“Nem korlátozom a saját szabadságomat, nehogy megsértsem a vadembereket ” - mondta el Geller a Sky Newsnak. Geller régóta küzd az állítólagos amerikai “Iszlám propaganda” ellen, megpróbálta többek között bezáratni egy washingtoni múzeum azon kiállítását, mely az iszlám tudósok munkájának állított emléket. 2011-ben a kiállítást egyébként a “Legjobb Vezetett Tárlat” díjjal jutalmazták.

De Geller szerint “több százezer gyerekbe sulykoltak valamiféle romantikus iszlám képet, ami miatt kevésbé fogékonyak saját kultúrájuk eredményeire és jobban elfogadják a nyugat iszlamizációját”. Geller iszlám kultúra ellenes akcióit még az Izrael párti Anti-Defamation League is elítéli, mondván: csak a “muszlim-ellenes bigottságot táplálja a társadalomban”.

Ezek az elképzelések a jövő héttől már láthatóak lesznek a metróban; köszönhetően a szövetségi bíróság döntésének, akik szerint az Alkotmány - a szólás szabadságáról szóló - első kiegészítése engedélyezi Gellernek, hogy kitegye hirdetéseit.

“Amerikában élek és Amerikában itt van nekünk az első kiegészítés” - mondta el büszkén Geller. Ibrahim Hooper az amerikai iszlám kapcsolatok tanácsának szóvivője, bár elítéli Geller akcióját, egyetért a bíróság döntésével. “Az álláspontunk, hogy az első kiegészítés értelmében mindenkinek jogában áll bigottnak vagy akár olyan idiótának lenni, mint Pamela Geller” - mondta Hooper.

“Örülnénk, ha nem provokálna és nem szítana gyűlöletet, de Amerikában jogában áll ezt tenni. Arra bíztatjuk a muszlimokat, hogy gyakorolják ugyanezen jogaikat és nyilvánosan ítéljenek el minden ilyen hirdetést. Az igazi veszély a társadalomban tenyésző gyűlölet, ami ártatlan emberek megtámadásához vezethet”.

Geller az AFDI weboldalán élesen kritizált egy újságírót, aki muszlim-ellenesnek bélyegezte akcióit, mivel az úgy mutat be minden muszlimot, mint akik le akarják rombolni a nyugati civilizációt. Geller szerint jogos, hogy “vadembereknek” nevezte az iszlám hívőket, hiszen az “ártatlanok elleni támadások a barbárság bizonyítékai”.

“A buszon ülő anyákat és gyerekeket célozzák meg és ez barbárság. Az emberrablás és a gyilkosság is barbárság. Az USA nem így visel háborút és Izrael sem. Néha előfordul, hogy véletlenül civilek is életüket vesztik, de ez egészen más mintha direkt őket támadták volna”.

Geller reméli, hogy támogatókat tud szerezni kampányához és minden amerikai városban megjelennek hirdetései. New York mellett San Franciscóban is láthatóak lesznek a gyűlölet-propaganda plakátjai, miután a nő sikeresen kampányolt támogatásért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.