A pápa Libanonban

A főmufti és Szulejman elnök is elutasítja az erőszakot

A verbális és a fizikai erőszak felszámolását sürgető pápa szavaira reagálva Michel Szulejman libanoni elnök egyetértését hangsúlyozta, mondván, hogy Libanon reformokat és jogokat szeretne az arab országok lakosságának, de gyűlölettől és erőszaktól mentesen.

2012.09.15 16:20MTI

"A szíriai nép vágyainak teljesülnie kell, ami a reformokat, szabadságot és demokráciát illeti, s mindezt a megfelelő párbeszéd és politikai eszközök révén kell elérnie" - mondta.

"A térségben nem lehet elérni a demokráciához, ha a keresztények nem vesznek részt a politikai életben" - figyelmeztetett Szulejman, aki közvetlenül XVI. Benedeknek címezve szavait a pápát "a béke hírnökének" nevezte. "Tudjuk, hogy a látogatás segít kiemelni Libanon szerepét a civilizációk párbeszédében" - jelentette ki a térség egyetlen keresztény (maronita) államfője.

A libanoni szunnita muzulmánok vallási vezetője, Mohamed Kabbani főmufti megköszönte a pápának, hogy sort kerített a látogatásra "ebben a baljós időben, amelyet Libanon és a térség jelenleg átél". Egyúttal hangsúlyozta a két vallás közös céljait "nem csak Libanonban, hanem az egész arab világban".

"A keresztények elmenekülése bántó a muzulmánok számára, mert azt jelenti, hogy nem tudunk együtt élni másokkal. Mi értékeljük a keresztények jelenlétét Libanonban és az arab térségben, és partneri részvételüket Libanon nemzeti egységében" - mondta. Kijelentette: "hitének hű követői a (keresztény) templomok vagy keresztények elleni bármiféle agresszióra úgy tekintenek, mintha az egy muzulmán vagy egy mecset ellen irányulna".

XVI. Benedek pénteken maga is aktívabb párbeszédet sürgetett keresztények és muzulmánok között, és arra kérte a keresztényeket, hogy ne hagyják el a térséget, ahol a hitük született.

A kivándorlás és az alacsony születési arány miatt a közel-keleti lakosságon belül a keresztények részaránya az egy évszázaddal korábbi 20 százalékról 15 százalékra csökkent.

A pápa Szulejmannal és más libanoni vezetőkkel külön-külön találkozott szombaton az elnöki palotában. Az elnökkel közösen a palota kertjében fát ültettek, "a barátság cédrusát", utalva ezzel Libanon jelképére.

A pápával találkozott Nabih Berri parlamenti elnök (síita), Nadzsíb Mikáti kormányfő (szunnita), Kabbani főmufti (szunnita), Abdel Amir Kabalán sejk, a síita főtanács alelnöke, Naim Haszan sejk, a drúz közösség vallási vezetője, Aszad Aszi sejk, az alavita tanács elnöke és Bechara Rai maronita bíboros. A pápa Mikátitól egy XVII. századi arany keresztet kapott ajándékba.

XVI. Benedek a libanoni püspökökkel ebédelt az örmény katolikus patriarchátus Bejrút környéki kolostorában, Bzommarban. Este a maronita patriarchátus Bkerkében lévő székhelyére utazik, ahol keresztény fiatalokkal találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.