Hanyagsággal vádolják őket

A 9/11-ben érintett légitársaságok a vádlottak padján

Bíróság előtt kell felelnie hanyagságáért annak a két légitársaságnak, amelyek gépeit felhasználták a World Trade Center ellni támadáshoz, döntött egy szövetségi bíró.

2012.09.11 07:49Konrád - ma.hu

Alvin Hellerstein bíró úgy döntött: mind az American Airlines-nak, mind a United Continental Holdings-nak meg kell jelennie a bíróság előtt, mivel figyelmetlenségük hozzájárult ahhoz, hogy a terroristáknak sikerült végrehajtaniuk a 3.000 ember életét követelő támadásaikat 2001. szeptember 11-én.

A terroristáknak sikerült mind a két vállalat gépeit eltéríteniük, és a kereskedelmi központ tornyaiba irányítaniuk, mellyel a 11 évvel ezelőtti támadás lett a legnagyobb, amit a második világháború óta amerikai földön végrehajtottak.

A két ledöntött torony tulajdonosa, a World Trade Center Properties LLC, már 2008-ban megpróbálta beperelni a légitársaságokat, mondván hanyagságuk miatt tudtak a terroristák feljutni a gépekre és véghezvinni terveiket. Hellerstein bíró most úgy döntött, a bíróság megvizsgálja a vádakat.

A World Trade Center Properties LLC 8,4 milliárd dolláros kártérítést követel, várhatóan ennyibe fognak kerülni az új épületek. Az American és a United megpróbálta elkerülni a tárgyalást, de Helletstein bíró elutasította kérelmüket. Korábban a torony tulajdonosai 4,09 milliárd dollárt kaptak a biztosítóiktól a támadás miatt.

Részben ezek miatt a hatalmas összegek miatt döntött úgy a bíróság, hogy az esetet komolyabb vizsgálatnak vetik alá. A WTCP ragaszkodik ahhoz, hogy a két légitársaság komoly hibákat követett el, biztonsági figyelmetlenségük okozta a tragédiát, amiért kárpótlást követelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.