Moszkva együttműködést ígér Szöulnak

APEC-csúcs : Az észak-koreai atomfegyverkezés

Moszkva együttműködést ígért Szöulnak az észak-koreai atomfegyverkezés ügyében.

2012.09.08 14:50MTI

"Dél-Korea és Oroszország szoros együttműködésére számítok az észak-koreai nukleáris kérdés megoldásában" - idézte a szóvivő Ri Mjong Bakot az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés tanácskozásán.

A dél-koreai államfő hangsúlyozta, hogy a térség biztonságát fenyegető probléma megszüntetése létkérdés a szibériai földgáz Dél-Koreába szállítására tervezett vezeték és egyéb közös orosz-dél-koreai projektek megvalósítása szempontjából.

"Eljön az idő, amikor Észak-Koreának végre döntenie kell az atomfegyverkezést kérdésében és hiszek abban, hogy ez a döntés hamarabb megszülethet, ha többoldalúan együttműködünk" - jelentette ki a dél-koreai elnök, aki először tárgyalt az orosz államfővel Putyin májusi beiktatása óta.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország érdekelt a Koreai-félsziget stabilitásában - számolt be a dél-koreai elnök szóvivője a találkozón elhangzottakról.

A szibériai földgáz Dél-Koreába eljuttatásáról 20 éve folynak tárgyalások. A tervet a koreai félszigeten uralkodó feszültség miatt nem sikerült eddig megvalósítani. Tavaly Kim Dzsong-il, az azóta elhunyt észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy engedélyezik a gázvezetékszakaszt megépítsék a kommunista ország területén.

Dél-Korea Oroszország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában Kína és Japán után. Az orosz államfő Ri Mjong Bak dél-koreai államfővel tárgyalva a tavalyi forgalomhoz képest 25 milliárd dolláros emelkedést nem tartotta elegendőnek. Az együttműködés fejlesztését, valamint a kölcsönös befektetések növelését szorgalmazta Dél-Koreával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.