Nyolcan meghaltak, 67-en megsebesültek

Támadás több síita mecset ellen Irakban

Legalább nyolcan meghaltak, és 67-en megsebesültek pénteken az északkelet-iraki Kirkukban, amikor közel egy időben hat robbanás történt három síita mecset közelében.

2012.09.07 20:32MTI

Két, út mentén elrejtett pokolgép lépett működésbe az Imám Ali síita mecset előtt a város északkeleti részén, és még két másik mecset - a belvárosi Khazaal al-Timimi és a déli városrészben található al-Musztafa - közelében is detonáció történt éppen a pénteki ima idején.

Az egyik robbanószerkezetet egy autóban helyezték el. Szemtanúk beszámolója szerint a robbanás következtében a környező épületek és a környéken parkoló autók megrongálódtak.

"Meg akarom kérdezni a kormánytól, a politikusoktól, a fegyveres csoportoktól és mindenkitől: mit vétettünk, hogy minket vesznek célba?" - tette fel a kérdést az egyik robbanásban megsebesült, 34 éves Abu Amina. "Mi nem rendőrök vagyunk és nem is politikusok, hanem egyszerű, imádkozó emberek" - tette hozzá.

A feltehetően összehangolt támadások elkövetőjeként még egyik szélsőséges csoport sem jelentkezett. A síiták ellen legutóbb végrehajtott merényleteket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki ága vállalta magára. A merényletek célja megfigyelők szerint minden bizonnyal a síita és szunnita felekezetek közötti feszültség szítása, illetve Núri al-Máliki síita miniszterelnök próbára tétele.

Az iraki politikai berendezkedés alapját a síiták, szunniták és kurdok közötti hatalommegosztás elve jelenti; a különböző csoportok közötti nézeteltérések azonban igencsak megnehezítik a hatékony kormányzást. A síita vagy szunnita mecsetek elleni támadások is ezekre az ellentétekre igyekeznek rávilágítani.

Irakban a síiták és szunniták közötti ellentét kiéleződése négy évvel ezelőtt majdnem polgárháborúhoz vezetett. A közel-keleti országban a lakosság többsége, mintegy 60-65 százaléka síita, míg 35 százalék körüli a szunniták aránya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.