Pedig véget ért a fellebbviteli eljárás

Timosenko-ügy: nem tudni, mikor lesz ítélet

Az ukrán fellebbviteli bíróság (semmítőszék) kedden úgy fejezte be a hatalmi visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő fellebbezésének vizsgálatát, hogy a bíró nem jelölte meg a határozat kihirdetésének dátumát.

2012.08.21 17:46MTI

A Korreszpondent ukrán hírportál szerint ezt az ellenzék precedens nélkülinek nevezte. Timosenko pártjában úgy vélik, hogy Sztanyiszlav Miscsenko bíró azért nem nevezte meg a határozathozatal időpontját, mert az az elnöki adminisztráció akaratától függ.

Szerhij Vlaszenko, Timosenko ügyvédje feltételezi, hogy az ítéletet a semmítőszék augusztus 28-ig bizonyosan nem hirdeti ki. Akkor kezdi el ugyanis a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tárgyalni Timosenko keresetét, amelyben a volt miniszterelnök szabadsága korlátozása és politikai tevékenységének akadályozása miatt tett panaszt.

Timosenko védői biztosra vették, hogy a bíró az ülést mint korábban, most is elnapolja, Sztanyiszlav Miscsenko bíró azonban a volt miniszterelnök távollétében folytatta az eljárást. Felolvasta azt a törvényszéki orvosi szakvéleményt, amely szerint Timosenko betegségei krónikusak, de nem súlyosak és nem életveszélyesek, állapota stabil és kielégítő, ami lehetővé teszi, hogy a gyógyintézeten belül tartózkodva részt vegyen az ellene folyó eljárásokban.

Okszana Drogobickaja ügyész, aki korábban nem egyszer kijelentette, hogy Timosenko jelenléte nélkül nem folytatható az eljárás, ezúttal nem tiltakozott, mondván, éppen a törvényszéki orvosi szakvéleményben foglaltak miatt.

A fellebbviteli perben a vád képviselői a semmítőszéki bíróságot arra kérték, hogy hagyja helyben a hatalmi visszaélés és az országnak okozott anyagi kár miatt hozott első- és másodfokú bírósági ítéletet, ami alapján Julija Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélték. A vád képviselői szerint túllépte hatáskörét azzal, hogy úgy írta alá 2009-ben az orosz gázszállításról szóló megállapodást, hogy azt nem vitatta meg a minisztertanáccsal, azzal pedig Ukrajna érdekeit sértette meg, hogy elfogadta az előnytelenül magas gázárat.

A védelem szerint viszont a bíróság, amely jogerősen hétévre ítélte az exkormányfőt, nem tudta bebizonyítani, hogy Timosenko kárt okozott volna a szerződés aláírásával az országnak. Szerhij Vlaszenko ügyvéd emellett azzal érvelt, hogy az első- és másodfokú eljárások alatt számtalanszor sértették meg az eljárási rendet, s emiatt kérte az ítélet semmissé tételét.

Kiemelte, hogy Timosenkónak nem volt más választása, mint aláírni a megállapodást Moszkvával, mert - mint fogalmazott - a volt kormányfő akkor szükséghelyzetben cselekedett, mivel "katasztrofális" állapot alakult ki az Európába irányuló gázszállítások terén.
http://korrespondent.net/ukraine/politics/1386020-sud-zavershil-rassmotrenie-kassacii-timoshenko-ne-obyaviv-reshenie

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.