EP-elnök, Timosenko

Európai egészségügyi és bírósági szakértők mennek Ukrajnába

Megállapodott Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Mikola Azarov ukrán miniszterelnök szerdán abban, hogy az EP egészségügyi, illetve jogi szakértőket küld Ukrajnába Julija Timosenko volt miniszterelnök egészségügyi állapotának felmérésére, illetve az ügyében folytatott második bírósági eljárás nyomon követésére.

2012.05.16 18:21MTI

Ezt Schulz jelentette be szerdán Brüsszelben, miután hivatalában fogadta az ukrán miniszterelnököt.

Közleményében az EP-elnök egyúttal úgy ítélte meg, hogy megállapodásuk "igazi előrelépés" az Európai Unió és Ukrajna közti bizalomépítés szempontjából.

Schulz hangoztatta, hogy vendégével "intenzív, őszinte és építő jellegű" eszmecserét folytattak, és "közös következtetésekre" jutottak.

Mint kiemelte, Azarov pozitívan reagált mindkét felvetésére. Egyfelől arra, hogy az uniós képviselőtestület orvosokat küldjön Ukrajnába "annak biztosítására, hogy Timosenko teljes körű és független egészségügyi kezelésben részesüljön". Másfelől arra, hogy az EP egy "nemzetközi tekintélyű személyiséget" is menesszen Kijevbe a másodfokú bírósági eljárás megfigyelésére, "bírókhoz, ügyvédekhez és dokumentumokhoz való teljes hozzáféréssel". Ez utóbbi szerinte azért kell, hogy garantálni lehessen: a per teljes mértékben megfelel a nemzetközi normáknak.

Martin Schulz hozzátette, hogy az orvosi kezelést illetően Timosenko személyes beleegyezésére is szükség van. Megállapodtak abban is, hogy a szakértői ellenőrzést az ukrán féllel folytatott konzultáció kíséri.

Timosenkót jelenleg a kelet-ukrajnai harkivi vasutas kórházban kezelik; a tavaly augusztus óta őrizetben lévő volt kormányfő gerincbántalmakban szenved. Kezelését már egy német orvos felügyeli, de Azarov szerdán azt jelezte, hogy Shulz-cal kötött megállapodásuk szerint további szakértők látogathatnak el hozzá.

Az ukrán fellebbviteli bíróság a héten jelentette be, hogy június 26-án kezdi a hatalmi visszaélés vádjával hétéves börtönbüntetésre ítélt Timosenko fellebbezésének vizsgálatát.

Azarov Brüsszelben jelezte: a kormány együtt kíván működni abban, hogy uniós partnerei meggyőződhessenek az eljárás nyitott, átlátható és tisztessége jellegéről.

Az EU és Ukrajna kedden tartotta úgynevezett társulási tanácsülését. Ezen az uniós illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy az EU a jogállamiság és az emberi jogok terén Ukrajnában tapasztalt visszalépés miatt halasztja a Kijevvel tervezett társulási megállapodás aláírását. Stefan Füle biztos egyebek között azt hangsúlyozta: "azt várjuk Ukrajnától, hogy felhagy a politikai indíttatású perekkel, illetve a törvények szelektív alkalmazásával és helyreállítja az igazságszolgáltatás függetlenségét."

A megállapodás elhalasztásáról a megelőző napon az uniós tagállamok külügyminiszterei döntöttek, akik egyúttal aggodalmuknak adtak hangot az ukrajnai helyzet miatt.

Azarov a tanácsülésen elutasította a bírálatokat, és visszautasította azt a vádat, hogy a Timosenko elleni per politikai indíttatású lett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.