Az EJEB-hez fordulhatnak

Timosenko-ügy: Elhalasztották a volt ukrán kormányfő panaszának vizsgálatát

Az ukrán legfelsőbb különleges bíróság úgy döntött kedden, hogy június 26-ra halasztja a hatalmi visszaélés vádjával hétéves börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko volt kormányfő semmisségi panaszának vizsgálatát. Timosenko védőügyvédei ezt be nem várva az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) kívánnak fordulni az ügyben.

2012.05.15 12:45MTI

A bíróságnak - a polgári jogi és büntetőügyekre szakosodott legfelsőbb különleges bíróságnak - kedden kellett volna megkezdenie a semmisségi panasz tárgyalását, de a testület az ügyészség kérésének eleget téve ennek elhalasztásáról döntött. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy Timosenko nincs jelen a tárgyaláson, mert jelenleg egy Harkiv megyei kórházban gyógykezelik gerincbántalmak miatt.

A semmisségi panasz a Timosenkót elítélő tavalyi bírósági határozatra és a kijevi fellebbviteli bíróság döntésére vonatkozott.

Szerhij Vlaszenko, Timosenko védőügyvédje az UNIAN hírügynökség portálja szerint közölte, a védők időhúzásnak tekintik a halasztást és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben. A védők az EJEB alapszabályának arra a cikkelyére akarnak hivatkozni, amelynek értelmében mindenkinek joga van az igazságos bírósági eljárásra.

Az augusztus 5. óta őrizetben lévő Timosenkót október 11-én hétévi börtönre ítélte a kijevi Pecserszki kerületi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések miatt, amelyek a vád szerint közel 200 millió dollár értékű kárt okoztak Ukrajnának. Timosenko fellebbezett az ítélet ellen, amelyet a politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök bosszújának tart. A volt kormányfő ellen több ügyben is büntetőeljárás folyik. A kijevi fellebbviteli bíróság tavaly decemberben elutasította Timosenko szabadlábra helyezési kérelmét.

A Timosenko-ügy súlyos viszályt keltett Kijev és a nyugati országok viszonyában, akik politikai szándékot sejtenek Timosenko elítélése mögött, és az ellenzéki vezető szabadon bocsátását követelik.

A semmisségi panaszt a halasztás miatt néhány nappal az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) döntője előtt tervezik megvizsgálni. Több európai uniós ország azzal fenyegetőzött, hogy a Timosenko-ügy miatt bojkottálja az Eb mérkőzéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.