Az Assange ügy hamarosan eldől

Hétvégéig eldől, menedékjogot kap-e a WikiLeaks-alapító

Rafael Correa ecuadori elnök egy szerdán tartandó értekezlet után fogja meghozni a döntést, hogy menedékjogot ad-e a WikiLeaks alapítójának.

2012.08.14 18:08Konrád - ma.hu

A híres-hírhedt szivárogtató portál atyja, Julian Assange jelenleg a dél-amerikai ország londoni nagykövetségének védelmét élvezi, és arra vár, hogy Ecuador vezetése eldöntse: biztonságos otthonra lelhet-e az országban vagy sem.

“Szerdára tervezünk egy találkozót (Ricardo Patino külügyminiszterrel és londoni diplomatákkal) és remélem, hogy még a hét vége előtt bejelentést tehetek az ügyben” - idézték Correát. “Át kell néznünk, mi folyik Svédországban. Meg kell vizsgálnunk azt a lehetőséget, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol elképzelhető, hogy egy titkos bíróság halálra ítéli”.

Correa azt mondta, szimpatizál a WikiLeaks alapítójával, de ugyanakkor tiszteletben tartja a brit jogrendszert és a nemzetközi jogokat. De mint elmondta, kormánya megfelelő mennyiségű információt gyűjtött ahhoz, hogy “felelős döntést” hozzon.

Assange még július 19-én kért menedékjogot a londoni nagykövetségen, elkerülve a kiadatást Svédországnak, ahol szexuális bűncselekmények miatt akarják vád alá helyezni. Assange azt állítja, a svédek azonnal kiadnák az amerikaiaknak, ahol kémkedés vádjával kellene szembenéznie a WikiLeaks által közzétett katonai dokumentumok miatt.

Akkor Patino külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a menedékjog kérdésben a  döntést csak a vasárnap befejeződött olimpiai játékok után hozzák meg. Correa elnök találkozott a férfi édesanyjával, Christine Assangéval, aki Baltasar Garzon spanyol bíró kíséretében utazott Ecuadorba, hogy könyörögjön fia menedékjogáért. Garzon vezeti a WikiLeaks alapítójának védelmét.

Az még kérdéses, hogy Assange miképpen utazik majd Ecuadorba, ha megkapja a menedékjogot. Az angol rendőrök az ország beleegyezése nélkül nem léphetnek a nagykövetség területére, de Assange képtelen lesz felszállni egy Dél-Amerikába tartó gépre úgy, hogy ne kellene keresztülutaznia Londonon, ahol már várják a rendőrök, hogy elfogják, amiért megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Két rendőr folyamatosan a nagykövetség előtt várakozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.