A mészárlás megakadályozhatatlan volt

Egy vizsgálat szerint Breiviket hamarabb is megállíthatták volna

Egy független bizottság megállapítása szerint a rendőrség hamarabb megállíthatta volna tavaly nyáron a norvég tömeggyilkost, de "nincs ok azt gondolni", hogy az Utoya szigetén elkövetett mészárlást meg lehetett volna előzni.

2012.08.13 14:55MTI

Anders Behring Breivik tavaly július 22-én Oslo kormányzati központjában hét embert ölt meg egy pokolgéppel, majd a szigeten lévő ifjúsági táborban 69 fiatalt lőtt agyon. A rendőrség nagyon későn, az első riasztás után 70 perccel érkezett ki az utóbbi helyszínre. A Július 22-e Bizottság hétfőn kiadott elemzésben arra a következtetésre jutott, hogy az oslói robbantásos merénylet megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoyára pedig hamarabb kiérhetett volna a rendőrség. 

Az oslói robbantás és a belbiztonsági szolgálatok előtt már korábbról ismert Breivik letartóztatása között három óra telt el. A Jens Stoltenberg miniszterelnök számára készített közel 500 oldalas jelentésben a tíz jogászból és igazságügyi szakértőből álló bizottság rámutatott, hogy bürokratikus késlekedések miatt nem zárták le a forgalom elől a kormány székhelyéhez vezető utat, noha ezt már 2004-ben ajánlották. Ez tette lehetővé, hogy Breivik a 17 emeletes toronyépület elé állítsa a 950 kilogramm robbanóanyaggal megrakott teherautóját. 

Stoltenberg nem tartózkodott a hivatalában. A testület jónak minősítette azt, ahogy a kormányzat a lakossággal folyamatosan kommunikálva az ügyet kezelte, és azt is, hogy a minisztériumok a székhelyükön bekövetkezett pusztítás dacára szinte azonnal folytatni tudták feladataik ellátását. Javasolta ugyanakkor, hogy hozzanak új intézkedéseket a hasonló merényletek megelőzésére. Breivik perében az ítéletet a tervek szerint augusztus 24-én hirdetik ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.