Mi is történt eddig?

Breivik-per - Az utolsó tárgyalási nap

A Norvégiát és az egész világot megrázó tavaly júliusi, 77 halálos áldozatot követelő terrorakció elkövetőjének perében pénteken elérkezett az utolsó tárgyalási nap. Míg az ügyészség szerint Anders Behring Breivik nem volt beszámítható szörnyű tettének végrehajtásakor, a védelem ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a tömeggyilkos épelméjű volt tette elkövetésekor. A 33 éves norvég férfi beismerte tettét, de nem tartja magát bűnösnek.

2012.06.22 16:02MTI

A szélsőjobboldali nézeteket valló Breivik bűnössége megkérdőjelezhetetlen, az egyetlen kérdés csupán az maradt, hogy a bíróság elmebetegnek nyilvánítja-e. Ha igen, akkor valószínűleg élete hátralévő részét zárt pszichiátriai intézetben kell töltenie; ellenkező esetben pedig a skandináv államban maximálisan kiszabható 21 évi szabadságvesztésre számíthat. Tavaly július 22-én Breivik autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslo belvárosában, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában. 

Breivik a tárgyalás első napját leszámítva az érzelemnek szinte semmi jelét nem mutatta. Egyedül április 16-án tört el a mécses: könnyek folytak végig az arcán, amikor a vádhatóság az oslói kerületi bíróság tárgyalótermében lejátszott egy videót, amelyet Breivik még a támadások előtt töltött fel a YouTube fájlmegosztó portálra. A felvételen a tömeggyilkos azt az elképzelését mutatja be, miszerint a muszlimok gyarmatosítják Európát, amire a kontinens keresztényei fegyveres felkeléssel válaszolnak. Geir Lippestad, a tömeggyilkos védőügyvédje akkor elmondta, hogy védence július 22-i akciójával csak emlékeztetni akarta magát a muszlimok hódítása által fenyegetett Európa megmentéséért önként vállalt küldetésére.
 
A per első néhány napján a 33 éves férfi egy fasiszta köszöntés sajátos verziójával üdvözölte a bíróságot, majd felhagyott vele, miután ügyvédei elmondták neki, hogy az áldozatok családjai sértőnek tartják ezt a köszönési formát. A fasiszta szalutálás ezután már csak a per utolsó előtti napján csütörtökön tért vissza. Miután az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy zárják elmegyógyintézetbe a muszlimellenes aktivistát, Breivik ökölbe szorított kézzel kinyújtotta jobb karját. 

Az oslói pokolgépes robbantás és az utoyai mészárlás túlélői ijesztő tanúvallomásokat tettek Breivik dühöngéséről, a legborzasztóbb beszámolót azonban éppen az elkövetőtől lehetett hallani, aki a legapróbb részletekig ecsetelte ámokfutását. Mindeközben egyszer sem csuklott el a hangja, tekintete mindvégig üres volt. Néhány pszichiáter egyetértett abban, hogy az érzelem és az empátia ilyen mértékű hiánya valamilyen súlyos mentális betegségre utal. Breivik erre közölte: meditációval készítette fel magát arra, hogy képes legyen megőrizni nyugalmát a tárgyaláson.

A 10 héten át tartó bírósági meghallgatások során mindössze egyetlen dühkitörés történt, méghozzá az egyik Utoya szigetén meggyilkolt áldozat hozzátartozója részéről. Május 11-én a tárgyalóteremben egy iraki férfi Breivik felé hajította cipőjét, és eltalálta vele az egyik védőügyvédet. A meghallgatást egy rövid időre felfüggesztették, amíg a könnyező férfit kikísérték a teremből. Ettől az incidenstől eltekintve az áldozatok hozzátartozói mindvégig felettébb higgadtak maradtak, mint mondták, tiszteletben tartják a bírósági eljárást. Néhányan megjegyezték, Breivik legalább nem mondhatja azt a per végén, hogy az nem volt tisztességes. 

A tárgyalás utolsó heteiben elsősorban Breivik pszichés állapotára helyeződött a hangsúly. A bíróság által felkért két, pszichiáterekből álló csoport Breivik pszichéjével kapcsolatban egymástól eltérő álláspontot képviselt, de rajtuk kívül további szakértők véleményét is kikérték. Az ügyészség végül arra a következtetésre jutott, hogy a norvég tömeggyilkos nem beszámítható. Breivik, aki magát politikai harcosnak tekinti, a tárgyalás során azonban azt hangoztatta, hogy a lehető legrosszabb, ami történhet vele, az, ha pszichiátriára küldik. Azzal vádolta meg a norvég hatóságokat, hogy elmebetegként próbálják őt beállítani, hogy ezáltal csökkentsék politikai nézeteinek jelentőségét. A védelem pénteken elutasította Breivik épelméjűségének megkérdőjelezését. A Breivik-perben augusztus 24-én várható az ítélet. 

Amennyiben az öttagú bírói testület helyt ad az ügyészség kérésének, úgy a szélsőjobboldali aktivistát pszichiátriai kezelésre kötelezik. Ha büntetőjogilag felelősségre vonhatónak tartják, akkor a lehető legsúlyosabb büntetést, 21 évi szabadságvesztést szabnak ki rá, de még ennél is tovább ülhet börtönben annak a rendelkezésnek az értelmében, amely szerint amíg egy erőszakos bűnöző veszélyt jelent a társadalomra, addig elzárva tartható. Breivik már korábban jelezte: ha börtönre ítélik, nem fog fellebbezni a döntés ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.