Senki nem sérült meg

Békefenntartókra lőttek a Sínai-félszigeten

Békefenntartókra nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek vasárnapra virradóra a Sínai-félszigeten, az izraeli határ közelében, de senkinek sem esett baja.

2012.08.12 07:50MTI

Az incidens Um Sihan környékén történt, a félsziget középső részén. A Sínai-félszigeten, de annak északi részén, el-Gorában található az ENSZ-békefenntartók tábora, ahol magyar katonák is szolgálatot teljesítenek. A békefenntartó misszió, amelyben 12 ország katonái szolgálnak, az 1979-es izraeli-egyiptomi béke betartásán őrködik. Az elmúlt napokban több fegyveres incidens történt a Sínai-félszigeten. Az összecsapások vasárnap este kezdődtek, amikor tizenhat egyiptomi rendőr meghalt, hét pedig megsebesült egy ellenőrzőpont elleni támadásban, szintén a határ közelében. 

Egyiptomi harci helikopterek válaszul szerdára virradóra csapást mértek feltételezett iszlamista fegyveresekre, és több mint húszat megöltek közülük. A történtek miatt Egyiptom pénteken - Izrael egyetértésével - katonai erősítést küldött a Sinai-félszigetre. Mohamed Murszi államfő is odalátogatott, hogy megszemlélje a hadműveletek szervezését. 

Az izraeli kormány felszólította Kairót, hogy gondoskodjon "a rend és a biztonság" helyreállításáról a Sínai-félszigeten, de az 1978-ban kötött Camp David-i békeszerződés értelmében a félsziget nagy része demilitarizált övezet, ami megnehezíti a terroristákkal szembeni fellépést. Izrael csütörtökön közölte, hogy beleegyezését adta a szélsőségesek elleni katonai fellépésre a kietlen, hegyek szabdalta sivatagos félszigeten. A helyi törzsi vezetők is beleegyeztek abba, hogy a katonaság és a rendőrség állítsa helyre a biztonságot a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.