Hivatalos cáfolat a tiltásról

Timosenko mégis indulhat az ukrán parlamenti választásokon?

Kijevben hivatalosan cáfolták kedden azt a korábbi bejelentést, amely szerint nem indulhat jelöltként az október végi ukrajnai parlamenti választásokon a két bebörtönzött ellenzéki vezető, Julija Timosenko volt miniszterelnök és Jurij Lucenko korábbi belügyminiszter.

2012.08.07 19:58MTI

Korábbi értesülések szerint az ukrán központi választási bizottság keddi ülésén döntött úgy, hogy sem Timosenko, sem Lucenko nem indulhat a választásokon. A volt kormányfő a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjával szemben legerősebb ellenzéki erő, az Egyesült Ellenzék pártlistájának első helyén szerepelt, az ex-belügyminiszter pedig ötödik helyen indult volna.

Később maga a bizottság cáfolta a hírt, hangsúlyozva, hogy az nem felel meg a valóságnak. A testület elnökhelyettese, Andrej Magera nyilatkozatában azt állította, hogy az ülésen nem is volt napirenden a téma. Hozzátette, hogy az ellenzéki képviselők regisztrálása még nem került szóba, mert hiányoztak a szükséges adatok az illetékes minisztériumoktól. A kérdést a bizottság szerdai ülésén tűzi napirendre - jelentette ki.

Timosenkót tavaly októberben találta a bíróság bűnösnek hivatali visszaélés vádjában a 2009-ben megkötött orosz-ukrán gázmegállapodás miatt, és hét év börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg a harkivi börtönkórházban ápolják.

Lucenkót hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt február végén ítélte négy év szabadságvesztésre a bíróság, jelenleg egy kijevi börtönben tölti büntetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.