Kezdődnek a találgatások

Megvannak az ukrajnai választások jelöltjei

Ukrajnában a hivatalos kampánynyitás után mindössze három nap alatt az összes parlamentbe jutásra esélyes párt megtartotta jelöltállító kongresszusát, és meghatározta választási programját.

2012.08.02 16:17MTI

Az október 28-ra kiírt választások két nagy favoritja a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja és az Egyesült Ellenzék néven bejegyzett pártszövetség, amelyben a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza Párthoz csatlakozott, Arszenyij Jacenyuk vezette Változások Frontja és még öt kisebb politikai erő vesz részt. A napokban nyilvánosságra került legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki erő 5 százalékkal előzi meg népszerűségben a kormányzó Régiók Pártját, előbbi 25,5, utóbbi 20,3 százalékon áll. 

A Régiók Pártjának listavezetője Mikola Azarov miniszterelnök, az Egyesült Ellenzéké a börtönbüntetését töltő Julija Timosenko. Elemzők úgy látják, hogy ha a választásokon listán meg is előzi néhány százalékkal az Egyesült Ellenzék a Régiók Pártját, az egyéniben valószínűbb, hogy több körzetben fognak győzni régiós jelöltek, így viszont összességében több parlamenti helyet szerezhetnek meg.
 
Érdekes lesz a magukat "harmadik erőként" aposztrofáló pártok szereplése, és az, hová húznak majd a kampány alatt. Közülük a harmadik befutó helyen áll az ökölvívó Vitalij Klicsko vezette Udar (Ütés) nevű párt, amely a Rejting közvélemény-kutató csoport szerint jelenleg 10,6 százalékos népszerűségnek örvend. Nem meglepetés, hogy a pártlistát maga Klicsko vezeti, aki már 2004-ben a "narancsszínű erők" támogatójaként kezdett politizálni, amit jól fogadtak a sportolótól az ukránok. Bár a Haza Párt örült volna neki, Jacenyukkal ellentétben Klicsko nem csatlakozott hozzájuk. Ezzel viszont egymást gyengítik, hiszen választói bázisuk szinte ugyanaz. 

Klicsko kampányában igyekszik pártját a két nagy párt alternatívájaként feltüntetni a parlamenti politizálásban csalódott és friss politikai erőre vágyó szavazók előtt. A Korreszpondent ukrán hírportál szerint a kongresszusuk után kijelentette: hajlandóak lesznek együttműködni a Régiók Pártjával, ha ez Ukrajna javát szolgálja. Ezzel azonban némileg ellentmondásba keveredett a jelöltjeik eskütételében szereplő azon kitétellel, miszerint semmi szín alatt nem lépnek koalícióra a Régiók Pártjával.

Szintén harmadikutas pártként indul a BJUT-ból (Julija Timosenko Blokkja) kivált Natalja Korolevszka vezette Hajrá Ukrajna! elnevezésű új erő, amely pártlistáján - rögtön Korolevszka után - a második helyre a sportolás helyett a politikai szerepvállalást választó híres labdarúgót, Andrij Sevcsenkót jelölte. A vonzó külsejű, bírálói által "politikai program nélküli populista helyezkedőnek" minősített Korolevszka hónapok óta komoly médiakampány folytat, valószínűleg ennek köszönhető, hogy pártja szintén befutó lehet, ámbár egyelőre még az ötszázalékos küszöb alatt, 4,4 százalékon áll

. Szakértők szerint Korolevszka inkább a Régiók Pártjához húz, és pártja Klicskóék elől halászhat el szavazatokat. Ugyancsak 4,4 százalékos népszerűséget mért a Rejting a radikális jobboldali Szabadság Pártnak, amely szintén elnökét, Oleg Tyagnyibokot tette listája élére. A Nyugat-Ukrajnában erős párt jelöltjeit több egyéni körzetben az Egyesült Ellenzék támogatja, ami erősíti esélyüket a parlamentbe jutásra. Négy százalék alatti népszerűségi mutatója alapján kieshet viszont a parlamentből két régóta bent lévő párt, a Viktor Juscsenko volt elnök vezette Mi Ukrajnánk és a régiósokkal koalícióban kormányzó Kommunista Párt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.