Legalább 42 áldozat

Öngyilkos merénylet történt Jemenben

Öngyilkos merénylet követelt legkevesebb 42 halálos áldozatot Jemen déli részén.

2012.08.05 08:22MTI

Több mint 37-en megsebesültek, közülük sokak állapota válságos. A korábbi jelentések még húsz halálos áldozatról szóltak. Egy ismeretlen - feltételezések szerint az al-Kaida terrorszervezethez kötődő személy - egy szombati gyászszertartás alatt robbantotta fel magát az ország déli részén lévő Abiján tartomány Dzsar nevű városában. A szertartást az al-Kaidával rivalizáló helyi milícia egyik volt parancsnoka rokonának emlékére rendezték. Jemen - és különösen az ország déli, valamint keleti része - a terrorszervezet egyik fő hadiszállásának számít. A helyi hatóságok már régóta próbálják kiszorítani a szervezetet az országból. 

Értesülések szerint Abiján tartomány, illetve Dzsar városa a közelmúltban került vissza a kormányerők kezére, és a terrorszervezet minden valószínűség szerint a szombati merénylettel ezt kívánta megbosszulni. Ezzel egy időben az ország keleti részén öt, állítólagos al-Kaida tag vesztette életét, miután járművüket egy dróntámadás érte. A térségben egyedül az Egyesült Államok vet be pilóta nélküli drón repülőgépeket, amelyek a többi között Jemenben feltételezett al-Kaida hívekre "vadásznak". Megfigyelők szerint az újabb merénylet megerősíti az al-Kaidával is kapcsolatban álló radikális iszlám csoportok fenyegetését több arab országban, elsősorban Jemenben. Az egyik ilyen csoport több várost kerített hatalmába az elmúlt évben Abiján tartományban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.