A koszorút Stoltenberg miniszterelnök helyezte el

Megemlékeztek a tavalyi norvégiai merénylet áldozatairól

Koszorúzással kezdődött vasárnap Oslóban a megemlékezés az egy évvel ezelőtti terrortámadás áldozatairól.

2012.07.22 13:10MTI

A koszorúkat a kormányszékház közelében V. Harald norvég király jelenlétében Jens Stoltenberg miniszterelnök helyezte el. A helyszínen tavaly július 22-én Anders Behring Breivik nagy erejű pokolgépet robbantott, megölve hét embert.

A most 33 éves merénylő ezt követően a főváros közelében fekvő Utoya szigetén tüzet nyitott a norvég Munkáspárt ifjúsági táborának résztvevőire. A fiatalok közül 69-et ölt meg hidegvérrel, többet pedig súlyosan megsebesített.

A szélsőséges nézeteket valló férfi elfogása után azt vallotta, hogy tettével az országot akarta megmenteni "a muzulmánok tömeges beáramlásától". Szerinte ugyanis bevándorlásukat a szocialista kormány politikája tette lehetővé.

A norvég miniszterelnök vasárnap mondott oslói beszédében rámutatott: Breivik kudarcot vallott. Pokolgépével és ámokfutásával ugyan meg akarta változtatni Norvégiát, ám annak népe kiállt az ország értékei mellett.

A merénylő felfoghatatlan fájdalmat okozott, célját azonban nem tudta elérni - fogalmazott a politikus.

Jens Stoltenberg beszédében felszólította honfitársait, hogy továbbra is tanúsítsanak toleranciát, melegszívűséget, és utasítsák el a gyűlöletet.

"Ma arra kell emlékeztetnünk egymást, hogy a szeretet soha nem ér véget. A jóságot és az örömöt nem lehet kiirtani" - jelentette ki a kormányfő.

A tragikus esemény első évfordulóján a skandináv ország számos városában tartanak megemlékező istentiszteletet, este pedig hangversenyt rendeznek Oslóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.