A hét elején indított offenzívát a kormány

Tádzsikisztán egy részében megkezdődött a fegyverletétel

Elkezdték letenni a fegyvert azok a tádzsikisztáni ellenzéki harcosok, akik ellen a hét elején indított nagyszabású offenzívát a dusanbei kormány.

2012.07.29 11:11MTI

A Badahsán-hegyvidéki Autonóm Területen, a Pamír több ezer méter magas hegyei között azért indult a támadás, mert a múlt hét végén ezen a vidéken megölték Abdullo Nazarov vezérőrnagyot, a tádzsik államvédelmi bizottság helyi vezetőjét, és a gyilkosokat, akik a dusanbei vezetés szerint egy volt helyi hadúr, Tolib Ajombekov emberei, társaik nem voltak hajlandóak kiadni. Hivatalos közlés szerint Abdullo Nazarov gépkocsiját egy húsz fős csoport megállította, és a tábornokot agyonverték. 

Tolib Ajombekov azonban tagadta ezt. Az 1997-ig a tádzsik kormány ellen harcoló, az ENSZ-közvetítéssel megkötött béke után azonban kormányzati pozícióba került egykori hadúr az AP-nek úgy nyilatkozott, hogy Abdullo Nazarov egy közönséges verekedés során egy bárban halt meg. "Elesett és beverte a fejét a kőbe. A sebesülés halálos volt" - fogalmazott. A tádzsik titkosszolgálatok képviselője az ITAR-TASZSZ tudósítójának elmondta, hogy a Pamír vidékén máig több, magát önvédelmi osztagnak nevező, az 1992 és 1997 közti polgárháborúból visszamaradt fegyveres csoport működik.
 
"Csak az Isten tudja, mennyi fegyver van náluk és a polgári lakosságnál" - fogalmazott. Az elmúlt napok harcaiban 48 személy halt meg, köztük a kormányerők 17 tagja. A polgári lakosság köréből is vannak áldozatok. Őrizetbe vettek mintegy negyven fegyverest, köztük nyolc afgán állampolgárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.