Újra kezdik a nyomozást a DNS-maradvány miatt?

Új nyom a rejtélyes Barschel-halálesetben

Új nyomról számolt be a német rendőrség Uwe Barschel kereszténydemokrata (CDU) politikus negyedszázada bekövetkezett rejtélyes halálával összefüggésben.

2012.07.28 19:00MTI

A Welt am Sonntag vasárnap utcára kerülő számában arról tudósít, hogy a kieli bűnügyi hivatal szakértői egy idegen személy DNS-maradványait rögzítették a néhai politikus ruháján. A szóban forgó ruhadarabot azon az éjszakán viselte Barschel, amikor holtan találták a genfi Beau Rivage szállodában lévő szobájában.
   
Mint a német hetilap írja, a genetikai anyag olyan jó állapotban került elő, hogy összehasonlítható lehet a szóba jöhető gyanús személyek DNS-ével. A nyomozók egyazon személytől származó maradványokat mutattak ki a halott Barschel kötött mellényén, zokniján és nyakkendőjén, valamint a szállodai szobához tartozó törülközőn.
   
Werner Kalinka, a CDU schleswig-holsteini tartományi parlamenti képviselője a hír nyomán kijelentette: a DNS-nyom megerősíti azt a gyanút, hogy a CDU-politikus gyilkosság áldozata lett. Egyúttal felszólította a lübecki ügyészséget, hogy kezdje újra az 1998-ban beszüntetett nyomozást Barschel halálának ügyében.
   
"Az eset óta eltelt évtizedekben a kieli ügyészség munkája mindennek volt nevezhető, csak példásnak nem - hangoztatta a parlamenti képviselő. - Óhatatlanul fölmerül a kérdés, vajon fennáll-e részéről az akarat a nyomozás elvégzéséhez."
   
Barschel körül politikai botrány robbant ki az 1987-ben rendezett schleswig-holsteini tartományi választásokkal összefüggésben, miután a voksolás előtt a CDU példátlan hadjáratot folytatott a Björn Engholm vezette szociáldemokraták lejáratása érdekében. A durva módszerekről a választás után egyre több részlet szivárgott ki, ám Barschel egy sajtóértekezleten a becsületszavát adta, hogy azokról nem tudott, és semmi köze nincs hozzájuk. Sajtójelentések azonban egyre inkább megkérdőjelezték a tartományi miniszterelnök szavahihetőségét; ezt követően 1987. október 2-án lemondott. Kilenc nappal később pedig holtan találták genfi szállodai szobájának fürdőkádjában. Halálának okát azóta sem sikerült megállapítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.