Ki ez a nő?

Találgatások a lehetséges észak-koreai glasznosztyról

Észak-Korea váratlanul bekerült a nemzetközi médiumok "élet és stílus" rovatába azáltal, hogy az ázsiai ország televíziójában és a helyi lapok által közölt képeken nemrég háromszor is látni lehetett egy fiatal nőt Kim Dzsong Un mellett.

2012.07.25 13:43MTI

Ki ez a nő? Talán az új észak-koreai vezető húga? Esetleg a barátnője vagy a felesége? - tette föl a kérdést a Le Monde hasábjain Philippe Pons, a francia napilap tokiói tudósítója. A fiatal nő először azon a megemlékezésen tűnt fel, amelyet az ifjú vezető nagyapjának, az 1994. július 8-án elhunyt Kim Ir Szen országalapítónak a tiszteletére tartottak halála évfordulóján. Másodszor egy óvodai látogatáson, harmadszor pedig - és ez volt a legizgalmasabb - azon a színházi előadáson, amelyen Disney-figuráknak öltözött színészek és színésznők szerepeltek. 

Egyúttal ez volt az első olyan színházi előadás Észak-Koreában Mickey egérrel és Winnie-vel, amelyet megtekintett az ország vezetője és elitjének tagjai, köztük egy sor tábornok. A fiatal nőnek e nyilvános megjelenéseivel megerősödött hivatalos szerepe. Az a tény, hogy Disney-figurák láthatók Észak-Koreában, arra utal, hogy a kapitalista világ szellemileg megfertőzte Észak-Koreát. Igaz, az észak-koreai gyerekek a Kínából származó import és a phenjani vidámparkok révén már korábban is ismerték ezeket a játékokat. 

De a Disney World nem kevésbé kápráztatja el az elit felnőtt tagjait, mint a gyerekeket: Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam 2001-ben meg akarta látogatni a tokiói Disneylandet, de miután hamis papírokkal utazott be Japánba, kiutasították. Lehetséges, hogy egy olyan országban, ahol minden megrendezett, a titokzatos fiatal nő feltűnése és Mickey Mouse "hivatalos" elismerése azt jelenti: a hatalom kifelé nyájasabbnak akar látszani, befelé pedig az országvezető szívélyesebbnek, a néphez közel állóbbnak, mint apja, Kim Dzsong Il. 

A szöuli Dongguk egyetem kutatója, Ko Ju Hvan úgy véli: elképzelhető, hogy Észak-Korea belekezd a gorbacsovi glasznoszty (átláthatóság) valamilyen változatába. Ha beindult is ilyen változás, az mindenképpen halvány - állapította meg. Kim Dzsong Un első beszédei nem utalnak ilyesmire. A hatalom továbbra is kemény, fenntartja háborús retorikáját Dél-Koreával szemben, és az átláthatóság megteremtésének szándéka alig látszik. Ezt támasztja alá Ri Jong Ho vezérkari főnöknek minap történt váratlan és titokzatos felmentése minden tisztségéből - mondta Ko.

Ha a nő valóban Kim ifjú felesége, akkor az új vezető szakít apja azon szokásával, hogy csak ritkán mutatkozott nők társaságában. Kim Dzsong Ilnek először Szong Hje Rim színésznővel volt tartós kapcsolata, amelyet igyekeztek titokban tartani. Közös fiuk, Kim Dzsong Nam Makaóban él. A Kim Dzsong Un anyjával, Ko Jong Hui neves táncosnővel való kapcsolatot diszkréten kezelték mindaddig, amíg valószínűvé nem vált - a 2000-es évek elején -, hogy két fia közül Kim Dzsong Un lesz az apja utódja a hatalomban. Akkor - bár soha nem szerepelt first ladyként - egy rövid ideig mint "tisztelt anyáról" beszéltek Ko Jong Huiról, ez azonban nem tartott sokáig, mert egy párizsi kórházban kellett meghalnia 2004-ben. 

Kim Dzsong Un hatalomra kerülése óta viszont ismét "megbecsült" néhai asszony. A Kim Dzsong Un oldalán látható fiatal nőnek olyan a megjelenése, hogy vele nyugodtan végig lehet vonulni a főváros utcáin. Ellentétben a maoista Kínában megszokott, rövid hajú, férfiasított nőkkel, az észak-koreaiakat nem fosztották meg nőiességüktől. Sőt, a városokban sokáig nem viselhettek nadrágot.
 
Ma pedig már a társadalmi fejlődés diszkrét élcsapatát alkotják. Kínai vagy dél-koreai divat szerinti frizura, telitalpú cipő, színesebb ruhák, mérsékelten rövid szoknya jellemző rájuk. Fontos szerepük van a piacgazdaság megszületésében is, mert ők irányítják a kiskereskedelmet és a még gyerekcipőben járó szolgáltató ágazatot.

A 90-es évek végén, az éhínség idején a gazdasági pangással párhuzamosan megjelent az országban egy másik gazdaság, amelyről Kim Dzsong Il sokáig nem akart tudomást venni. Kezdve attól az időszaktól, amikor még csak a túlélés volt a cél, a feketepiac szakadatlanul fejlődött, és a hatalom minden béklyója dacára elérte a de facto szabadpiaci állapotot. 

Phenjan utcáin látszik, hogy bizonyos rétegeknek van pénzük: kiáltó a különbség az új elit és a társadalom többi része között, amely az első számú áldozata az Észak-Korea elleni nemzetközi szankcióknak. A régi nómenklatúra gyerekei már többet tudnak arról, hogy mi történik a világban, pragmatikusabbak, de tudatában vannak annak is, hogy jól felfogott érdekük a rendszer fenntartása. 

A gazdasági fejlődéssel párhuzamosan az információáramlás is intenzívebb, és az információk alakítják az észak-koreaiak világlátását. Lassan az észak-koreai társadalom is kinyílik a világra. Vajon egy "lazább" Észak-Korea csupán közjáték a rendszer összeomlása előtt, vagy minden marad a régiben? - tette föl a kérdést a francia lap tokiói tudósítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.