Kulcsfigura volt

"Egészségügyi okokból" menesztették az észak-koreai vezérkari főnököt

Egészségi állapotára hivatkozva felmentették tisztségéből az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét.

2012.07.16 07:38MTI

Ri Jong Ho tábornok a hírek szerint az egyik támasza volt a kelet-ázsiai sztálinista állam vezetőjének, Kim Dzsong Unnak.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szűkszavú közleménye szerint a 70 éves katonai vezetőt minden tisztségéből fölmentette az észak-koreai munkáspárt központi bizottságának politikai bizottsága vasárnapi ülésén. Ri Jong Ho 2009 óta volt vezérkari főnök. Emellett tagja volt a párt politikai bizottsága elnökségének és alelnöki posztot töltött be a nagy hatalmú központi katonai bizottságban.

A Yonhap azt írta, a vezérkari főnök kulcsfigura volt az észak-koreai vezetésben, a decemberben elhunyt vezető, Kim Dzsong Il bizalmasa volt. A vezér halála után segített, hogy az utód, Kim Dzsong Un átvehesse az ellenőrzést a hadsereg fölött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.