18 évig tartott a folyamat

Putyin aláírta a WTO-hoz való csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta szombaton a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozás jegyzőkönyvét, ezzel Oroszország a szervezet 156. tagországává válik; a csatlakozási folyamat 18 évig tartott.

2012.07.21 18:38MTI

A jegyzőkönyv elfogadásáról szóló törvényt előzőleg ratifikálta az orosz parlament alsó- és felsőháza is. A WTO miniszteri értekezlete tavaly december 16-án döntött úgy, hogy felveszi tagjai közé Oroszországot, ami az uniós exportot évente mintegy 4 milliárd euróval emeli. Az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik. 

Andrej Belouszov gazdaságfejlesztési miniszter korábban az ellenzéki aggodalmakra válaszolva azt mondta, hogy az importtermékekre kiszabott vám 2013-tól esedékes csökkentésével járó közvetlen veszteségek 118 milliárd rubelre (826 milliárd forint) tehetőek, ám arra számítanak, hogy a valódi veszteség a költségvetés számára kisebb lesz a kereskedelmi forgalom várható növekedése révén. 

Az Oroszországgal folytatott kereskedelemben - a csatlakozás után - a végső kötelező importvámplafon átlagosan 7,8 százalék lesz, a mezőgazdasági termékek esetében 10,8 százalék, a feldolgozóipari termékeknél pedig 7,3 százalék. A végső, kötelező vámplafont már a csatlakozást követően rögtön alkalmazzák az importáruk több mint harmada esetében, a vámtarifák egy része viszont csak három év múlva vagy ennél is később lép életbe. A leghosszabb - 8 éves - végrehajtási időszak a szárnyasok importjára vonatkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.